You are here

Πρώτο κουδούνι σε πρωτόγνωρες συνθήκες

14/09/2020 06:26

Προσδοκίες ότι θα επανέλθει σήμερα η ομαλότητα στα σχολεία καθώς, 109 χιλ. μαθητές όλων των βαθμίδων, θα μπουν στις τάξεις με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, και έχοντας ενώπιον τους πολλές ιδιαιτερότητες και πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας.

Η αγωνία για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας εντός των σχολείων, δεν θα είναι διάρκειας μίας μέρας, αλλά θα κρατήσει μέχρι να λήξει η σχολική περίοδος σχολίαζαν στη StockWatch εκπαιδευτικοί, γονείς και αρμόδιοι φορείς.

Σήμερα θα λειτουργήσουν 331 δημοτικά σχολεία με 51.540 μαθητές, 273 νηπιαγωγεία με 11.705 μαθητές, 9 ειδικά σχολεία με 484 μαθητές, 64 γυμνάσια με 23.323 μαθητές, 38 λύκεια με 17.077 μαθητές, 7 εξατάξια σχολεία και 5 εσπερινά γυμνάσια και λύκεια.

Σε ότι αφορά την τεχνική εκπαίδευση, 4.640 μαθητές φοιτούν στην πρωινή φοίτηση και 350 στις εσπερινές τεχνικές σχολές.

Στο σύστημα μαθητείας 198 μαθητές, 295 σπουδαστές στα μεταλυκειακά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία, προβλέπουν μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές στη μέση εκπαίδευση και μέλη του προσωπικού των σχολείων και την τήρηση απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των μαθητών.

Τα σχολικά κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ωστόσο, με βάση τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, όλα τα προϊόντα θα πρέπει να είναι προπαρασκευασμένα σε νάιλον σακουλάκια και έτσι θα πρέπει να δίδονται στους μαθητές.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, έχουν γίνει διευθετήσεις όπως η κάθε τάξη έχει το δικό της διάδρομο προς το κυλικείο για να εξυπηρετούνται χωρίς συνωστισμό οι μαθητές.

Η είσοδος για τους γονείς εντός των σχολείων απαγορεύεται.

Μήνυμα υπουργού παιδείας με διαβεβαιώσεις

Ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου σε μήνυμα του με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2020 εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στηριζόμενος, στην επιμέλεια των διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών όπως επίσης και στη συνετή, κατά την έκφραση του, στάση των μαθητών και μαθητριών. 

«Το σχολείο θα αποδείξει, και πάλι, ότι είναι ένας ασφαλής υγειονομικά χώρος, που λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά και έτσι, απερίσπαστα, θα επιδοθούμε στον κύριο στόχο της μάθησης και της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας», σημειώνει ο υπουργός παιδείας.

Ο κ. Προδρόμου, που δέχθηκε τις τελευταίες βδομάδες έντονη κριτική σε σχέση με την ετοιμότητα των σχολείων, διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστούν με επιμέλεια οι κανόνες ατομικής προστασίας και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας, στη βάση των συμβουλών των υγειονομικών αρχών, όπως έγινε, είπε, και το προηγούμενο σχολικό έτος. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών Ντίνος Έλληνας δηλώνει ότι «όλα είναι έτοιμα στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που έχει καθορίσει το υπουργείο υγείας». 

«Ο κάθε μαθητής», πρόσθεσε, «θα έχει το δικό του θρανίο, σύμφωνα με τις αποστάσεις».  Επεσήμανε ότι πρόκειται για μία σχολική περίοδο με πολλές ιδιαιτερότητες και ότι τα προβλήματα που τυχόν θα προκύπτουν θα τα διαχειρίζονται συνεργεία τα οποία έχουν συσταθεί από όλες τις σχολικές εφορείες.

Με αντιδράσεις ξεκινά το πρώτο κουδούνι

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής περιόδου ξεκινά με αντιδράσεις και επιφυλάξεις από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων σε σχέση με κάποιες πτυχές των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ειδικότερα σε ότι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, γεγονός το οποίο αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τους επηρεαζόμενους οι οποίοι θέτουν θέμα ποιοτικής διδασκαλίας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας μιλώντας στη StockWatch άσκησε κριτική στα υπουργεία υγείας και παιδείας καθώς, όπως υποστήριξε, «μέχρι σήμερα τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα της οργάνωσης να αφαιρούν τη μάσκα οι εκπαιδευτικοί, έστω για λίγο, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις όπως αυτές προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Το αίτημα, είπε, τέθηκε σε δύο διαδοχικές επιστολές που στάλθηκαν την περασμένη βδομάδα και προς τους δύο αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με τον υπουργό παιδείας σε μία πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης στα σχολεία, δύο μέρες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου.

Στη συνάντηση αυτή είπε ο κ. Χατζησάββας, θα ληφθούν αποφάσεις για τη σταδιακή εγκατάσταση στις αίθουσες διδασκαλίας συστήματος κλιματισμού.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Ρέα Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι θα είναι αδύνατον να μην υπάρξουν προβλήματα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, «διότι όλοι έχουμε αυξημένη ευθύνη», τόνισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε συλλογικά να επιλύονται και όχι να αποδοθούμε στην επίρριψη ευθυνών», παρατήρησε.

Σημειώνεται ότι κατ’ εξαίρεση τα πρωτάκια θα μπορούν σήμερα να εγγραφούν στις τάξεις τους μέχρι τις 9:30 το πρωί για να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός και να υπάρξει η ανάλογη ευχέρεια χρόνου στους γονείς.

Του Λεύκου Χρίστου