You are here

Προβλήματα φοιτητών σε εκπομπή Τμήματος UCY

02/10/2022 06:00

Πανδημία, τρόπος διδασκαλίας και τα διαχρονικά και επίκαιρα προβλήματα των φοιτητών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δημοσιογράφος και καθηγητής Γιώργος Παυλίδης, με τους φοιτητές Ειρήνη Χριστοφόρου, του Τμήματος Νομικής και αναπληρώτρια πρόεδρο της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορίας και τον Μάριο Χατζηηλία, του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών.

Η συζήτηση, επικεντρώθηκε στην επιστροφή φοιτητών και καθηγητών στο πανεπιστήμιο μετά από δύο έτη μαθημάτων εξ’ αποστάσεως, με τους δύο φοιτητές να αναγνωρίζουν το έργο του ΠΚ, για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων εξ’ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν στο πώς η πανδημία επηρέασε τους φοιτητές, εξηγώντας ότι έλλειψε από τη φοιτητική κοινότητα η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, οι διά ζώσης συζητήσεις με τους καθηγητές και συμφοιτητές τους, οι καλές αντιπαραθέσεις, αλλά και οι δραστηριότητες εκτός πανεπιστημίου.

Ο Μάριος Χατζηηλία, υπογράμμισε ότι με την πανδημία και τις περιόδους των lockdowns, δεν υπήρξε τρόπος να κάνουν οι φοιτητές ό,τι έκαναν στην καθημερινότητα τους, κάτι που επηρέασε το ψυχολογικό κομμάτι των φοιτητών.

Ερωτώμενοι, εάν η πανδημία άφησε κενά στις γνώσεις των φοιτητών λόγω των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων, ο Μάριος Χατζηηλία, ανέφερε ότι υπάρχουν κενά αλλά δεν επηρεάζουν την εξέλιξη των φοιτητών στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το ζήτημα των κενών, εξήγησε, αφορά κυρίως τους φοιτητές που αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν εξ’ αποστάσεως τα μαθήματα τους, όταν το κυβερνητικό διάταγμα επέτρεπε μόνο σε εμβολιασμένους φοιτητές να φοιτήσουν διά ζώσης. «Εκεί είναι που σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα κενά», πρόσθεσε.

Από πλευράς της, η Ειρήνη Χριστοφόρου, είπε πως η απότομη αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας, εξαιτίας της πανδημίας, επέφερε ζητήματα ειδικά στα πρακτικά μαθήματα, όπου εκεί οι φοιτητές πιθανόν να έχουν κενά.

Εξάλλου, ο Μάριος Χατζηηλία, ανέφερε ότι πλέον με την επιστροφή, η πανδημία ξεχάστηκε και ήταν ανάγκη των φοιτητών να ξεχαστεί, επιστρέφοντας σε όλες τις δραστηριότητες που άφησαν πίσω, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι οι τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές έχουν εξοικειωθεί.

Τεχνολογία και εκπαίδευση

Μιλώντας για τα εργαλεία της τεχνολογίας και την εκπαίδευση, ο Μάριος Χατζηηλία, εξήγησε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση, αλλά θα πρέπει να ενταχθούν τα νέα εργαλεία στη διδασκαλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ειρήνη Χριστοφόρου, ξεκαθάρισε ότι η τεχνολογία είναι ήδη στην καθημερινότητα μας, αφού πλέον η τεχνολογία είναι ο τρόπος που οι φοιτητές θα μπορούν να διεισδύσουν στην αγορά εργασίας, χτίζοντας στα soft skills.

Άμεσες λύσεις για στεγαστικό

Μηνύματα για άμεση λύση στο πρόβλημα της στέγης των φοιτητών, έστειλε ο Μάριος Χατζηηλία προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πανεπιστημιακή αρχή έκανε ό,τι μπορούσε για το θέμα, με τις εστίες να αναμένονται σε πέντε έτη.

Οι αιτήσεις για κλίνες στο ΠΚ είναι διπλάσιες από τις 200 που προσφέρονται, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος στις νέες εστίες πρέπει να είναι το ίδιο, όσο και στις υφιστάμενες, δηλαδή €120 – €150.

«Εάν ένας φοιτητής δεν έχει την κατάλληλη οικονομική στήριξη, πιθανόν να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος Χατζηηλία, ενώ εξήγησε ότι ένας φοιτητής δημόσιου πανεπιστήμιου έχει βασικά έξοδα περίπου €800 το μήνα.

Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται, είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους, είτε εργάζονται ταυτόχρονα, πρόσθεσε.

Η Ειρήνη Χριστοφόρου, συμφώνησε πως με την ολοκλήρωση των εστιών θα επιλυθούν πολλά προβλήματα για τους φοιτητές. Ανέφερε ακόμη, ότι πολιτεία και πανεπιστήμιο, στηρίζουν με χορηγίες τους φοιτητές που έχουν ανάγκη, με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποια μέτρα», τόνισε ο Μάριος Χατζηηλία, μέχρι την ολοκλήρωση των εστιών, όπως η επιστροφή των €12 εκατ. που αποκόπηκαν από τη φοιτητική χορηγία, να επιχορηγείται το ενοίκιο σε όσους ενώ εξασφάλισαν εστία δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, να εφαρμοστεί το κοινωνικό τιμολόγιο και να βρεθεί λύση στο πρόγραμμα του ΚΟΑΓ, το οποίο διακόπηκε λόγω του σκανδάλου του ΚΕΠ.

Πρακτική άσκηση

Κενά εντοπίζονται και στο ζήτημα της πρακτικής άσκησης, σημείωσε η Ειρήνη Χριστοφόρου, η επίλυση του οποίου θα βοηθήσει τους φοιτητές να αντιληφθούν την επαγγελματική τους κατάρτιση πριν την εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας.

Ζητείται η ποιοτική πρακτική άσκηση από τους φοιτητές, ανέφερε ο Μάριος Χατζηηλία, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των φοιτητών ως εργαζόμενοι όταν ασκούν την πρακτική τους.

Της Μαρίας Κυριακίδου