You are here

Ψάχνουν το λάθος για την αναβολή της έναρξης των σχολείων

08/09/2020 07:31

Νέες φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του υπουργού παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου περί μη ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών στα καθήκοντα τους, επιβαρύνοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες μετά την πρωτοφανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς κατά μία βδομάδα.

Αν και η αναβολή δηλώθηκε ότι έγινε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο υπουργός παραδέχθηκε χθες – εμμέσως πλην σαφώς – ότι οφειλόταν στην ανετοιμότητα των σχολείων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς.

Οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια του υπουργού και καλώντας τον να προωθήσει την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε τη Δευτέρα να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μαθητές, διότι δεν σηκώνει άλλη αναβολή η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα δημόσια πανεπιστήμια χθες ξεκίνησαν ομαλά τα διά ζώσης και τα εξ αποστάσεως μαθήματα.

Ο κ. Προδρόμου, σε δηλώσεις χθες μετά την επίσκεψη του σε σχολείο της Αραδίππου, κατήγγειλε ότι κάποια άτομα σε υπεύθυνες θέσεις δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κωλυσιεργία ή να παρεμποδίσουν τις εργασίες στα σχολεία.  Γι’ αυτό, είπε, το υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να παραμείνει θεατής σε περιπτώσεις πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων ή και σε περιπτώσεις προσώπων που αρνήθηκαν να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις του υπουργού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να δικαστεί κανένας με δηλώσεις και τοποθετήσεις.

«Ο υπουργός γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εάν διαπιστωθεί οτιδήποτε το μεμπτό εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν οι διαδικασίες και οι κανονισμοί και ο υπουργός παιδείας γνωρίζει πως θα χειριστεί το ζήτημα», επεσήμανε.

Υπεραμυνόμενος των εκπαιδευτικών, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι «με όσους εκπαιδευτικούς έχω επικοινωνήσει, διευθυντές ή απλούς συνάδελφους, δεν έχω εντοπίσει το παραμικρό.  Εάν μιλά για το θέμα που προέκυψε μεταξύ διεύθυνσης και σχολικών εφοριών, αυτό το ζήτημα χρειάζεται διερεύνηση και δεν μπορούμε να δικάσουμε κανένα μέσα από δηλώσεις και τοποθετήσεις».

Σημείωσε ότι «θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, να επικεντρωθούμε στην προετοιμασία των σχολικών μονάδων για να υποδεχθούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα παιδιά μας την ερχόμενη Δευτέρα».

Ο κ. Χατζησάββας, αντιστρέφοντας τα πυρά κατά του υπουργού παιδείας είπε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, οι οποίες σχετίζονται με το υγειονομικό πρωτόκολλο και θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία όπως τα εργαστηριακά μαθήματα και άλλες λεπτομέρειες. Άρα ο υπουργός θα πρέπει να ασχοληθεί με την επίλυση αυτών των ζητημάτων και να πράξει ότι πρέπει για να προσέλθουν οι μαθητές με ασφάλεια στα σχολεία ενώ, οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν ο καθένας ξεχωριστά από την αρχή τι θα πρέπει να κάνουν».

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας είπε ότι έχουν υποβάλει κάποιες εισηγήσεις προς την επιδημιολογική ομάδα και αναμένουν την απάντηση.

«Έχουμε επισημάνει δυο σημεία, το ένα αφορά τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να μην χρησιμοποιούν τη μάσκα και δεύτερο οι εκπαιδευτικοί να δικαιούνται να αφαιρούν τη μάσκα την ώρα που παραδίδουν μάθημα ώστε να είναι πιο κατανοητοί προς τους μαθητές και αν χρειαστεί να πλησιάσουν ένα μαθητή να του εξηγήσουν ή να του υποδείξουν κάτι να φορούν τη μάσκα» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η εισήγηση για χρήση ασπίδας.

Όσον αφορά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να δικαιούνται να μην φορούν μάσκα νοουμένου ότι θα προσκομίσουν χαρτί από το γιατρό που να επιβεβαιώνει το πρόβλημα, ανέφερε.

Βλέπουμε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών

Σε εντονότερο ύφος ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, έκανε λόγο για εκφοβισμό από μέρους του υπουργού παιδείας λέγοντας ότι «οι δηλώσεις του υπουργού μπορεί να εκληφθούν και ως προσπάθεια εκφοβισμού και απειλών κατά του εκπαιδευτικού κόσμου, κάτι που δεν πρόκειται να δεχθούμε. Οι δηλώσεις είναι ότι χειρότερο μπορούσε να κάνει αυτή την ώρα ο κ. Προδρόμου».

Υπεραμυνόμενος με τη σειρά τους εκπαιδευτικούς, είπε ότι «οι εκπαιδευτικοί έχουν δουλέψει σκληρά για να φθάσουν τα σχολεία στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Μάλιστα εγώ δηλώνω υπεύθυνα ότι εκτελούσαν και εργασίες που δεν τους αναλογούσαν και αν υπάρχει ετοιμότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία οφείλεται στους δασκάλους που έκαναν δουλειές που έπρεπε να κάνουν άλλοι», υπέδειξε.

Συμφώνησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν τονίζοντας ότι ο υπουργός παιδείας οφείλει αντί να αναλώνεται σε αυτού του είδους τα επικοινωνιακά παιχνίδια να κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τη Δευτέρα τους μαθητές διότι δεν σηκώνει άλλη αναβολή η σχολική χρονιά.

Συμφώνησε ακόμη με το συνάδελφο του, της ΟΕΛΜΕΚ, στο θέμα της χρήσης της μάσκας λέγοντας ότι αναμένουν τις τελικές απαντήσεις από την επιδημιολογική ομάδα.

«Από τη στιγμή που θα τηρούνται τα δυο μέτρα ασφαλείας και οι αίθουσες θα αερίζονται επαρκώς δεν χρειάζεται οι καθηγητές να φορούν μάσκα την ώρα της παράδοσης του μαθήματος».

Ο πρόεδρος της παγκύπριας συνομοσπονδίας ομοσπονδιών συνδέσμων γονέων Χαράλαμπος Διονυσίου, εξέφρασε την ελπίδα να εξελιχθούν όλα ομαλά ώστε στις 14 του μήνα να ανοίξουν τα σχολεία.

Πρόσθεσε ότι ως σύνδεσμος έχουν αποταθεί στους επιδημιολόγους και ζήτησαν όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο τα παιδιά να μην φορούν τη μάσκα ή να μπορούν να φορούν και προσωπίδα εκτός από τη χειρουργική μάσκα.

Απεύθυνε έκκληση προς το υπουργείο παιδείας όπως προχωρήσει ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση συστήματος κλιματισμού σε όλα τα σχολεία.

Της Ηρώς Ευθυμίου