You are here

Ρωσία και Κίνα οι πρώτες χώρες προσέλκυσης φοιτητών

04/04/2019 12:27

Μια σειρά από δράσεων αναλαμβάνει ο κυπριακός οργανισμός προώθησης επενδύσεων, (Invest Cyprus) σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και τα τρία δημόσια και πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια για προώθηση της Κύπρου, ως εκπαιδευτικό κέντρο αριστείας στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

Ο ανώτερος λειτουργός εκπαίδευσης Στέλιος Χριστοφίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, στη διάσκεψη Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «ως υπουργείο παιδείας στοχεύουμε στη Ρωσία και την Κίνα με τις οποίες έχουμε συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών. Στις γειτονικές μας χώρες όπως Αίγυπτο Ιορδανία και Λίβανο οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μια αύξηση στην προσέλευση ποιοτικών φοιτητών».

Πρόσθεσε επίσης ότι «δίνουμε περισσότερη σημασία σε κάποιες χώρες του κόλπου καθώς και χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ όπως η Ρουμανία από την οποία επίσης σημειώνεται αύξηση αλλά και από την Ελλάδα, η οποία είναι ο πρώτος προορισμός μας» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι «το κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να προωθήσει το υλικό σε όποια χώρα επιθυμεί».

Ο κ. Χριστοφίδης, διαβάζοντας στη συνέχεια το χαιρετισμό του υπουργού παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη τόνισε ότι η προβολή των κυπριακών πανεπιστημίων στο εξωτερικό αποτελεί κυβερνητικό στόχο.

«Ως υπουργείο παιδείας, αλλά και ως κυβέρνηση, έχουμε διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την παιδεία. Ένας από τους βασικούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου είναι και η διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου και η προσέλκυση ξένων ποιοτικών φοιτητών», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου χαρακτήρισε τις ξένες επενδύσεις ως ένα βασικό πυλώνα που συνέβαλε καθοριστικά στην επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η Κύπρος κατέγραψε σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς τομείς, μεταξύ αυτών και η εκπαίδευση» είπε και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο τομέα με σημαντικές ευκαιρίες και ευοίωνες προοπτικές.

Σημείωσε ότι τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα των προγραμμάτων τους γεγονός που αντανακλάται τους αυξημένους αριθμούς προσέλκυσης νέων φοιτητών από το εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι παρ’ όλα αυτά η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό προορισμό σπουδών. Τα τρία δημόσια και πέντε  ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα ακαδημαϊκά προγράμματα υψηλού επιπέδου, ανέφερε ο πρόεδρος του  Invest Cyprus.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι «για τον σκοπό αυτό, έχει ετοιμαστεί ειδικό προωθητικό υλικό για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, που συμπεριλαμβάνει έντυπο αφιερωμένο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και δύο προωθητικές ταινίες, τα οποία θα δοθούν για χρήση σε όλα τα πανεπιστήμια. Επίσης, θα λειτουργήσει ιστοσελίδα αφιερωμένη στον τομέα που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες για σπουδές αλλά και για διαμονή και εργοδότηση στην Κύπρο, υπό τον σύνδεσμο www.studyincyprus.org.cy.

Της Ηρώς Ευθυμίου