You are here

Σχολή Τουρισμού στο ΤΕΠΑΚ και διαχείριση ΑΞΙΚ

04/08/2021 16:08

Στη δημιουργία Σχολής Τουρισμού και νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων, προχωρεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ως αποτέλεσμα και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο προνοεί την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στο ΤΕΠΑΚ.
 
Σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Πρόδρομου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μέσω του οποίου το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τη διαχείριση, λειτουργία και την αναβάθμιση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) και των συναφών τριτοβάθμιων επαγγελματικών σπουδών.
 
«Αυτή η πολύ σημαντική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για την εν γένει αναβάθμιση και ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη στρατηγική για την αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θα προσφέρει στα επόμενα χρόνια ευκαιρίες αναβαθμισμένων επαγγελματικών σπουδών για τους νέους και τις νέες».
 
Με τη συμφωνία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, προβλέπεται όπως το ΤΕΠΑΚ αναλάβει τη διεύθυνση, λειτουργία και διαχείριση του ΑΞΙΚ, μέσω της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία ιδρύεται και θα λειτουργήσει ενσωματώνοντας και το νέο Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν. 
 
«Για τον σκοπό αυτό θα προηγηθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εγκριθούν και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», ενημέρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι και μετά την ανάληψη της διαχείρισης του ΑΞΙΚ από το ΤΕΠΑΚ, το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να παρέχει τριτοβάθμια, μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση με επαγγελματικό προσανατολισμό». «Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται όμως αναβαθμισμένη λειτουργία, αφού τη λειτουργία και την αναβάθμιση του αναλαμβάνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε ότι προνοείται μεταβατική περίοδος εντός της οποίας οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εισάγονται στο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΑΞΙΚ, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών στα οποία ξεκίνησαν να φοιτούν. 
 
«Παράλληλα, το ΤΕΠΑΚ θα αρχίσει τη μελέτη και τις διαδικασίες αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών για τη συνέχεια.  Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έχει αναλάβει και την προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού και όλης της υλικοτεχνικής υποδομής που θα είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα γίνουν από το ΤΕΠΑΚ», ανέφερε.

Το υφιστάμενο προσωπικό του ΑΞΙΚ, μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι αορίστου χρόνου, πρόσθεσε, «θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά πόσο θα ενταχθεί ως διδακτικό προσωπικό στο Ινστιτούτο, υπό τη νέα του μορφή». «Η ένταξη του υφιστάμενου προσωπικού του ΑΞΙΚ, θα γίνει για όσους το επιθυμούν με ανέκκλητη ενυπόγραφη αποδοχή προσφοράς σε θέσεις που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό, αφού παραιτηθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, το προσωπικό του ΑΞΙΚ, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, το οποίο θα επιλέξει να μην ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ παραμένει στη Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς επηρεασμό των όρων εργοδότησης και τοποθετείται ή μετακινείται σε άλλα τμήματα για αξιοποίησή του. 
 
Ο κ. Προδρόμου συνέχισε λέγοντας ότι με την υπογραφή και υλοποίηση αυτής της συμφωνίας επιτυγχάνεται η καλύτερη λειτουργία του ΑΞΙΚ και η παροχή προγραμμάτων τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στους ξενοδοχειακούς και επισιτιστικούς κλάδους, η αναβάθμιση των επαγγελματικών σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που παρέχει το ΑΞΙΚ στον τομέα της φιλοξενίας του τουρισμού, η δυνατότητα στο ΤΕΠΑΚ να αναπτύξει περαιτέρω τριτοβάθμια μη πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών με επαγγελματικό προσανατολισμό στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη του ιδίου του ΤΕΠΑΚ με τη λειτουργία, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δύο νέων τμημάτων.

Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, είπε.
 
Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό Παιδείας, για τη δημιουργική τους συνεργασία και τη συνεχή εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο ΤΕΠΑΚ.
 
«Το ΤΕΠΑΚ μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων θα αναλάβει τη διαχείριση και τη δημιουργία του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου και το σχεδιασμό της ανάπτυξης του με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών και των προγραμμάτων σπουδών», είπε.

Συμφωνήσαμε με την Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Πρύτανης, «τη δημιουργία της νέας Σχολής Τουρισμού, η οποία θα περιλαμβάνει το Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, ένα νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν». «Συμφωνήσαμε, παράλληλα, τη δημιουργία ενός νέου ακαδημαϊκού Τμήματος Ναυτιλιακών στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας», ανέφερε.
 
Όπως είπε, «μέσα από το διάλογο μας με την πολιτεία και την θετική του κατάληξη επαναβεβαιώθηκε ο σημαντικός ρόλος του Πανεπιστημίου μας ως ένας δυναμικός, αναπτυξιακός φορέας της κυπριακής κοινωνίας και ένας έγκυρος και αξιόπιστος εταίρος της κυπριακής πολιτείας».

«Για να πετύχουμε αυτούς τους εξαιρετικής σημασίας στόχους για μας, για τη βιομηχανία, για το κράτος, εργαστήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα και με απόλυτη προσήλωση στο συνολικό καλό του Πανεπιστημίου μας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου», σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, σε γραπτό μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ κάνει λόγο για «ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την περαιτέρω ανάπτυξη τού Πανεπιστημίου και τη διασύνδεσή του με κρίσιμους τομείς της εθνικής Οικονομίας, με ευρύτερο θετικό αντίκτυπο στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της Κύπρου, γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει, «το σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου μας ως ένας δυναμικός αναπτυξιακός φορέας της κυπριακής κοινωνίας και ένας έγκυρος και αξιόπιστος εταίρος της κυπριακής Πολιτείας».
 
Στο μήνυμα του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «για την ίδρυση της νέας Σχολής και των νέων μας Ακαδημαϊκών Τμημάτων πρέπει να εργαστούμε στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών, με σοβαρότητα αλλά και με αποφασιστικότητα».
 
«Μας περιμένει αρκετή σκληρή δουλειά, όμως όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε ένα μεγαλύτερο - κατά 500-600 νέους φοιτητές και φοιτήτριες - και πολύ περήφανο Πανεπιστήμιο», προσθέτει.
 
Αναφορικά με τη δημιουργία του Ινστιτούτου, αναφέρει ο Πρύτανης, «η συμφωνία προβλέπει μια τριετή περίοδο προετοιμασίας κατά την οποία το υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού θα ηγηθεί, σχεδιάσει και συντονίσει μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία σε πολλαπλά επίπεδα, καλύπτοντας παρούσες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου».
 
«Η λειτουργία του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο μας», συνεχίζει, «διασφαλίζει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών μέσω της ακαδημαϊκής εποπτείας από το Τμήμα. Παράλληλα, διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας με την Τουριστική Βιομηχανία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ενώ δίδεται η δυνατότητα προσφοράς μαθημάτων και στην Αγγλική».