You are here

Στα σχολεία οι αρχικές βαθμολογίες των τελειοφοίτων

24/06/2019 13:28

Οι αρχικές βαθμολογίες των υποψηφίων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019, οι οποίες ανακοινώθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στάλθηκαν από χθες στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης για σκοπούς έκδοσης των Απολυτηρίων.

Απογοήτευση εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης για τους μέσους όρους των βαθμολογιών. Ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονιών Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ αναφέρει ότι οι μέσοι όροι έχουν δείξει ξεκάθαρα «την γύμνια μας στο εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου».


Συγκεκριμένα, τα μαθήματα στα οποία οι μέσοι όροι δεν ξεπέρασαν την βάση είναι τα εξής :

Νέα Ελληνικά -  9.05 (υποψήφιοι 7.549 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 4.73)
Ιστορία - 7.82 (υποψήφιοι 1.408 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 4.52)
Λατινικά - 9.74 (υποψήφιοι 663 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 5.94)
Χημεία  - 9.55 (υποψήφιοι 1.153 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 5.47)
Πολιτική Οικονομία - 7.05 (υποψήφιοι 2.506 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 6.36)
Αρχαία Ελληνικά - 8.76 (υποψήφιοι 544 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 4.77)
Μαθηματικά Κατεύθυνσης - 9.4 (υποψήφιοι 3.572 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 5.52)
Φυσική  -9.39 (υποψήφιοι 2.641 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 5.76)
Οικιακή Οικονομία  - 7.92 (υποψήφιοι 498 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 4.18)
Μαθηματικά Κ.Κ. - 7.89 (υποψήφιοι 2.137 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 6.04)
Θέατρο – 6.3 (υποψήφιοι 538 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 5.2)
Φυσική 4ωρο Τεχνικών Σχολών - 2.6 (υποψήφιοι 1 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 0)
Μαθηματικά Π. Κ. 2ωρο Τεχνικών Σχολών - 3.98 (υποψήφιοι 696 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 4.07)
Τεχνολογία Πρακτικής Κατεύθυνσης -  8.58 (υποψήφιοι 1.001 – Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 4.52) .

Ο πιο ψηλός μέσος όρος της τάξης του 17.23 με Τυπική Απόκλιση βαθμολογιών 3.24 είναι στο μάθημα των Γερμανικών, στο οποίο παρακάθισαν 34 υποψήφιοι. Οι άλλοι μέσοι όροι κυμαίνονται από 16 μέχρι 11.  

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων Δημήτρης Χανδριώτης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις 2019 κύλησαν ομαλότατα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν θέσει.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι αρχικές βαθμολογίες των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019 ανακοινώθηκαν την Κυριακή και στάλθηκαν από χθες αργά το απόγευμα και στα σχολεία, αλλά μπήκαν και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ούτως ώστε σήμερα τα σχολεία να προχωρήσουν και να αρχίσουν να τυπώνουν απολυτήρια.

«Εμείς πλέον, μέχρι τις 2 του Ιούλη, πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τους βαθμούς πρόσβασης ανά πλαίσιο για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα είμαστε οπωσδήποτε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και το γενικό βαθμό κατάταξης, για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Για το τελευταίο θα έχουμε λεπτομερείς ανακοινώσεις για τη διαδικασία, συλλογής αιτήσεων κλπ», συμπλήρωσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι η επισκεψιμότητα στην σελίδα του Υπουργείου Παιδείας από τους ενδιαφερόμενους ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει στην αρχή το σύστημα, αλλά στη συνέχεια δούλεψε κανονικά.

«Περιμένουμε από τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή να μας ειδοποιήσουν για στάσιμους τελειόφοιτους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την κατανομή για τα Πανεπιστήμια της Κύπρου και τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ποιός θα ετοιμάσει το δοκίμιο για τις ανεξετάσεις, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι αυτό θα γίνει από τα ίδια σχολεία. 

Ο Επιθεωρητής Μαθηματικών, Προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι τα σχολεία έχουν πάρει τις βαθμολογίες από το Μηχανογραφικό Τμήμα και προχωρούν με την εξαγωγή των αποτελεσμάτων τους για απόλυση και εντοπισμό εκείνων των μαθητών οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε ανεξετάσεις, αν και εφόσον έχουν μείνει ανεξεταστέοι.

«Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα μέσα στον αρχικό προγραμματισμό που είχαμε βάλει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί η λειτουργία των σχολείων πέραν της 28ης Ιουνίου, ο κ. Γιασουμή είπε: «Όχι, καμία απολύτως περίπτωση».

«Η ανακοίνωση που έχουμε δώσει είναι ξεκάθαρη, ότι όλες οι εργασίες θα τερματιστούν κανονικά 28 του μηνός. Ούτε τέθηκε θέμα οποιασδήποτε αλλαγής στην ημερομηνία κλεισίματος των σχολείων. Υπήρχαν μικρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την αυριανή ημέρα λόγω της δημόσιας αργίας και έχουν μεταφερθεί οι ανεξετάσεις και οι κατατακτήριες, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα προγράμματα. Απλώς, έχει δοθεί ακόμα μια μέρα παράταση στις εγγραφές, ενώ θα έκλειναν οι εγγραφές 27 θα κλείσουν 28, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιονδήποτε πρόβλημα για κανένα», συμπλήρωσε.
    
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γιασουμή είπε ότι κάποια σχολεία είχαν προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις και έχουν προχωρήσει σε αυτές, ενώ σε κάποια σχολεία, με χθεσινή επικοινωνία, τους δόθηκε το δικαίωμα να προχωρήσουν σήμερα σε κατατακτήριες εξετάσεις και ανεξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι από πλευράς των οργανωμένων γονιών υπάρχει απογοήτευση και προβληματισμός για τα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σημείωσε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί δελτίο Τύπου, στο οποίο οι οργανωμένοι γονείς θα καταθέτουν τις θέσεις τους, ζητώντας σοβαρές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ερωτηθείς για τους χαμηλούς μέσους όρους στην βαθμολογία, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι οι μέσοι όροι έχουν δείξει ξεκάθαρα «την γύμνια μας στο εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου».

«Φαίνεται ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές πρώτα απ΄ όλα στον τρόπο αξιολόγησης του μαθητή και οι βαθμολογίες που θα παίρνουν τα παιδιά μας πρέπει να ανταποκρίνονται στις δυνάμεις και τις ικανότητες τους», συμπλήρωσε.   

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως η 25η Ιουνίου 2019, ημέρα της κηδείας του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οριστεί ως δημόσια αργία, οι Διευθύνσεις της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με εγκύκλιό τους προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων διαφοροποιούν, όπου είναι αναγκαίο, τον προγραμματισμό των εργασιών των σχολικών μονάδων για την περίοδο 24/06 μέχρι  28/06/2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα πρέπει οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων να ορίσουν τις τελετές αποφοίτησης που έχουν προγραμματιστεί για αύριο σε άλλη ημερομηνία.

Επίσης, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να μετακινήσουν τις ανεξετάσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για αύριο, για σήμερα ή κατά την περίοδο από 26/06 - 28/06/2019. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μαθητές/μαθήτριες παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα/θέματα, όπως προγραμματισμένα ταξίδια στο εξωτερικό κ.τ.λ., θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι Επαρχιακοί Επιθεωρητές Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να δίνεται, μετά από συνεννόηση με τις Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων, η βέλτιστη δυνατή λύση με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών/μαθητριών.

Τέλος, οι εγγραφές των ανεξεταστέων μαθητών/μαθητριών και των μαθητών/μαθητριών, οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε κατατακτήριες εξετάσεις, θα διενεργηθούν στις 27/06 και 28/06/2019.