You are here

Στα σχολεία οι μαθητές και μαθήτριες Μέσης

06/09/2019 09:27

Παρουσιάζονται σήμερα στα σχολεία τους οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα.
 
Οι μαθητές των δημοτικών, προδημοτικών και των Ειδικών Σχολείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Μέση Εκπαίδευση - Γυμνάσια/Λύκεια

Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2019 -2020 θα λειτουργήσουν συνολικά 114 σχολικές μονάδες από τις οποίες 64 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακό κύκλο), 38 Λύκεια, 7 εξατάξια σχολεία (με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο), 5 Εσπερινά Γυμνάσια Λύκεια.
 
Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αναμένεται πως κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 39.980 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 22.991 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 16.989  στον λυκειακό κύκλο.
 
Για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν διοριστεί 206 μόνιμοι καθηγητές επί δοκιμασία και 438 συμβασιούχοι καθηγητές, ενώ αναμένεται ο διορισμός ακόμη 80 καθηγητών με σύμβαση. Το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήταν διορισμένοι τις προηγούμενες σχολικές χρονιές να επαναδιοριστούν, όπου είναι δυνατόν.
 
Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Τις Τεχνικές Σχολές θα στελεχώνουν 550 Εκπαιδευτές, στις οποίες με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 4.259 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 230 στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, 195 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 293 σπουδαστές στα ΜΙΕΕΚ και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες.
 
Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως μετά την επιτυχή λειτουργία του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς και του Ξενοδοχειακού Τμήματος του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού, με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν ακόμα δύο μικτά σχολεία: Στο Λύκειο Έμπας και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ομόδους, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Σχολή Ομόδους – Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».
 
Προσθέτει ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του θεσμού των ΕΣΤΕΕ Παγκύπρια, με την ίδρυση τριών νέων Εσπερινών Σχολών στη Λάρνακα, την Πάφο και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι τρεις αυτές νέες Σχολές θα συμπληρώσουν τις δύο υφιστάμενες ΕΣΤΕΕ που λειτουργούν ήδη στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.