You are here

Στην αντεπίθεση το Παν. Κύπρου για αναφορές ελεγκτή

03/12/2022 06:00

Οι αναφορές περί ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μειώνουν, αδικούν και δεν αντικατοπτρίζουν το έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι οι αναφορές εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, με αφορμή την ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει ότι οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι σεβαστές, κι αυτές που συνάδουν με τα διεθνή ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά πρότυπα, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και θα εφαρμοστούν.

«Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν ορισμένα λάθη, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να μηδενίζουν το συνολικό και ουσιαστικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου», τονίζει.

«Δεν μπορούμε να θέλουμε η Κύπρος να είναι διεθνές κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας, κόμβος καινοτομίας, κι από την άλλη να δημιουργούμε εμπόδια στην προσέλκυση ταλέντου και ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, στηλιτεύοντας ουσιαστικά τη χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία οι συνάδελφοι εξασφάλισαν με επιτυχία», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της υπηρεσίας, σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε συστάσεις που είναι απέναντι από τις πρότυπες διεθνείς πρακτικές λειτουργίας των πανεπιστημίων. Θέλουμε να ακολουθούμε τα διεθνή πανεπιστημιακά μοντέλα λειτουργίας, πάντα στο πλαίσιο του νόμου, που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί, να διακρινόμαστε και να αριστεύουμε».

Στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνει ακόμη ότι η επικοινωνία με το γενικό ελεγκτή δεν γίνεται με τον ίδιο, αλλά με λειτουργούς του.

Κληθείς να απαντήσει εάν οι αναφορές του ελεγκτή θα πλήξουν την αξιοπιστία του πανεπιστημίου, τονίζει εμφαντικά ότι «η αξιοπιστία του Πανεπιστημίου δεν θα πληγεί γιατί αποδεικνύουμε κάθε μέρα στην πράξη με τα επιτεύγματά μας ότι είμαστε προσηλωμένοι στις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του ήθους που οδηγούν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, τους ανθρώπους του και τη χώρα μπροστά».

Σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο σε περίοδο 33 χρόνων, από τη θέσπισή του με νόμο, κατάφερε να συγκαταλέγεται σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις κύρους και βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια σύμφωνα με τη λίστα της Σαγκάης – ARWU, στα καλύτερα 401-500 σύμφωνα με τους Times Higher Education World University Ranking και στα 473 καλύτερα διεθνώς σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη Quacquarelli Symonds (QS).

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή