You are here

Τα πρώτα μέτρα εκπαιδευτικών οργανώσεων

24/08/2018 09:48

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ καλούν τους Διευθυντές, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ), όπως μη παραστούν στην Παγκύπρια Σύσκεψη Διευθυντών, που έχει συγκληθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, «στο πλαίσιο των μέτρων κατά των μονομερών και απαράδεκτων αποφάσεων της Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούν επίσης τους Διευθυντές να μην προχωρήσουν στη σύγκληση των καθιερωμένων συντονιστικών συναντήσεων των Διευθυντικών Ομάδων, που πραγματοποιούνται κάθε έτος πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, τόσον αφορά τον βιολογικό παράγοντα, αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί με προσαύξηση σε κάθε επηρεαζόμενο.
 
Αναφορικά με τον παράγοντα αρχαιότητας, σημειώνεται ότι όσον αφορά τους Β. Διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο ως εξής: Από τις 12 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 13 διδακτικές περιόδους, από τις 10 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 12 διδακτικές περιόδου και από τις 8 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 9 διδακτικές περιόδους.
 
Όσον αφορά τον υπεύθυνο τμήματος, στην πρόταση αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μιας περιόδου, των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Θα εξασφαλισθεί τρόπος ούτως ώστε να μεταφερθούν κάποιες των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου τμήματος στην εκάστοτε Γραμματεία του σχολείου.
 
Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα για τους νεοεισερχόμενους και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.
 
Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωση, και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους €100.000 στην ΟΛΤΕΚ, €175.000 στην ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 στην ΠΟΕΔ.

Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας με οργανώσεις γονέων 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντήσει στις 11.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους οργανωμένους γονείς όλων των βαθμίδων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σολομωνίδης είπε ότι θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία.