You are here

Το Υπ. Παιδείας προωθεί την έμφυλη ισότητα

19/10/2021 19:41

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με βαθιά συναίσθηση της αποστολής του για προώθηση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με συνέπεια και προσήλωση, δίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του θέματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος  Προδρόμου στην τελετή Βράβευσης Διαγωνισμού Συγγραφής Μικρής Ιστορίας για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων με θέμα σχετικό με την έμφυλη ισότητα και την ψυχική ενδυνάμωση εν καιρώ πανδημίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό λειτουργεί ειδική Διατμηματική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τμημάτων και υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ υπό το συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
 
Πρόσθεσε πως η επιτροπή αυτή συντονίζει όλα τα θέματα ισότητας φύλου που αφορούν στις δράσεις του ΥΠΠΑΝ, αναπτύσσει και υλοποιεί, ανά τριετία, Σχέδια Δράσης για την έμφυλη ισότητα. στην τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Συγγραφής Μικρής Ιστορίας με θέμα «Η έμφυλη ισότητα και ψυχική ενδυνάμωση εν καιρώ πανδημίας».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου σε δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι «καλούμαστε να προβληματιστούμε και να δούμε με άλλη οπτική τα δεδομένα που παρουσιάζονται στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία και να διαφοροποιήσουμε συμπεριφορές, αλλά και να αμφισβητήσουμε παλιές πρακτικές που εμβαθύνουν το χάσμα των δύο φύλων».
 
Ανέφερε επίσης ότι «μέσα από τη σκέψη των παιδιών και τους ήρωες και ηρωίδες που περιγράφουν στις ιστορίες τους, καλούμαστε όλοι να προσεγγίσουμε ξανά την καθημερινότητά μας, όπως αυτή διαμορφώνεται ή εξελίσσεται στην φάση της πανδημίας στο σπίτι, στο σχολείο ή την εργασία και να επανεξετάσουμε τους παραδοσιακούς ρόλους της καθημερινότητας και τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που μας κρατούν δέσμιους της ανισότητας των φύλων».
 
Η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα τελετών στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Διαγωνισμός Συγγραφής Μικρής Ιστορίας, προκηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2021, με σκοπό την προώθηση της Ισότητας των Φύλων.  Το θέμα ήταν σχετικό με την έμφυλη ισότητα και την ψυχική ενδυνάμωση εν καιρώ πανδημίας
 
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν σε εθελοντική βάση και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και στις τρεις κατηγορίες (1η για παιδιά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, 2η για παιδιά γυμνασιακού κύκλου και 3η για την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), αναφέρει περαιτέρω το Υπουργείο Παιδείας.
 
Τον Διαγωνισμό συνδιοργανώνει σε ετήσια βάση το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του ΥΠΠΑΝ, εκ μέρους της Διατμηματικής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων, με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία χορηγεί τα βραβεία.  Ο Διαγωνισμός εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΠΑΝ για την προώθηση της προαγωγής του στόχου της έμφυλης ισότητας.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας, , ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Ζαχαριάδης εκ μέρους της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επίτροπος Νομοθεσίας
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αξιωματούχοι και λειτουργοί του ΥΠΠΑΝ και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπαιδευτικοί, οι γονείς, καθώς και οι μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν.
 
Τα κείμενα των παιδιών, τα οποία βραβεύθηκαν είναι προσβάσιμα από τον ιστοχώρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (www.pi.ac.cy < Τομέας Επιμόρφωσης  < Ισότητα των Φύλων < Ανακοινώσεις – Εγκύκλιοι).