You are here

Υπό προϋποθέσεις οι εκπαιδευτικοί θα αφαιρούν τη μάσκα

16/09/2020 07:10

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι έκανε ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, σχετικά με το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για μερική χαλάρωση στη χρήση της μάσκας, κατά την ώρα της διδασκαλίας.

Παρότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με αντικείμενο την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία οι ηγεσίες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων έθεσαν για ακόμη μια φορά το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς στον υπουργό παιδείας, ο ίδιος απέφυγε να πάρει θέση ρίχνοντας τη μπάλα στον υπουργό υγείας.

Ακολούθως, όμως, ο υπουργός παιδείας επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Κώστα Χατζησάββα, για να του ανακοινώσει ότι μεταβίβασε το αίτημα τους στον υπουργό υγείας ο οποίος φαίνεται ότι διάκειται ευνοϊκά με την εισήγηση τους.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Χατζησάββας διευκρίνισε ότι «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν είχαμε καμία απάντηση από τον υπουργό στο αίτημα μας, μετά την πάροδο όμως μερικών ωρών επικοινώνησε μαζί μου ο ίδιος ο υπουργός για να με ενημερώσει ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό υγείας και μετά από συνεννόηση με τους επιδημιολόγους αύριο θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για μερική αφαίρεση της μάσκας την ώρα της διδασκαλίας νοουμένου ότι θα υπάρχει απόσταση 2 μέτρων από την πρώτη σειρά θρανίων».

Σημείωσε ότι «η αφαίρεση θα γίνεται με φειδώ και πολύ προσοχή μόνο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ώστε το εκπαιδευτικό έργο να είναι πιο αποτελεσματικό και οι μαθητές να κατανοούν το μάθημα. Θα αναμένουμε σήμερα και γραπτή την απόφαση από τον υπουργό υγείας».

Να μην αμαυρωθεί η εικόνα των μαθητών μας

Ο κ. Χατζησάββας, καταδίκασε επίσης με τον πιο έντονο τρόπο τα όσα διαδραματίστηκαν στο λύκειο Παραλιμνίου, όπου μαθητές πετούσαν κότες και κουνέλια από τον πρώτο όροφο του σχολείου, θέλοντας δήθεν να γιορτάσουν την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Την υπόθεση ανέλαβε η αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες και λαμβάνει καταθέσεις αρχής γενομένης χθες από τον Λυκειάρχη Παραλιμνίου.

«Τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαράδεκτες όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσουν την εικόνα των χιλιάδων μαθητών μας και κατ’ επέκταση του δημόσιου σχολείου».

Τόνισε ότι «θα πρέπει να επιβληθούν παιδαγωγικά μέτρα με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων».

Παράλληλα όμως θα πρέπει να συνεχίσει και η αστυνομία την εξέταση της υπόθεσης, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, δεν έχει παρουσιαστεί παρόμοιο φαινόμενο μέχρι σήμερα στα σχολεία εκτός από τη ρήψη κάποιων φωτοβολίδων την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς σε μερικά μόνο σχολεία, με τις ηγεσίες των σχολείων να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέψουν αυτά τα περιστατικά.

Κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική πηγή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών, ούτως ώστε να μπορεί το συγκεκριμένο σχέδιο να ενταχθεί και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο σύσκεψης που είχε με εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και εκπροσώπους των μαθητών, για την αντιμετώπιση των κλιματικών συνθηκών κατά τη λειτουργία των σχολείων και το ενδεχόμενο κλιματισμού των αιθουσών διδασκαλίας, ο κ. Προδρόμου τόνισε πως στόχος του υπουργείου του είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής του θέσης, ώστε να ξεκινήσει οργανωμένα με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κλιματισμό στα σχολεία. 

Σημείωσε πως ήδη έχουν ένα μελετημένο προγραμματισμό, πρώτα απ’ όλα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που έχει ήδη ξεκινήσει με την ΑΗΚ για 405 σχολικά κτήρια και αυτό είναι κάτι που θα τους διευκολύνει.

Η κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής

Ο γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα project το κόστος του οποίου μπορεί να ανέλθει μέχρι και €70 εκ.».

Επεσήμανε εντούτοις ότι «για να υπάρξει μια διασφάλιση από μέρους της κυβέρνησης ότι δεν θα παραμείνει στα λόγια εισηγηθήκαμε όπως προωθηθεί άμεσα η εγκατάσταση κλιματιστικών σε μικρά σχολεία και σχολικές μονάδες που το κόστος είναι χαμηλό ενώ θα τρέχει και η μελέτη για όλο στο σύστημα».

Της Ηρώς Ευθυμίου