You are here

ΚΤ: Το «τρίπτυχο» για την έξοδο από την οικονομική κρίση (2)

11/07/2003 15:16
Κακοί υπολογισμοί και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις αποτελούν
τη μεγαλύτερη αδυναμία της οικονομίας μας, εκτιμά ο Χρ. Χριστοδούλου


Μια ρεαλιστική πολιτική που θα συνδυάζει, τη μείωση των αντιπαραγωγικών δαπανών, την αύξηση των εσόδων και μια πιο φιλόδοξη και ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, αποτελεί το τρίπτυχο που μπορεί να οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε «επιτυχή έξοδο» από τη σημερινή οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου διαψεύδει κατηγορηματικά, ότι υπάρχει έστω και «σκέψη» για υποτίμηση της κυπριακής λίρας, καλώντας τους πολίτες, να μην παρασυρθούν από φήμες και διαδόσεις που κυκλοφορούν.

Παράλληλα, ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής ως προς την χρονική ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ αλλά και για ένταξη μας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι σχετικές διαβεβαιώσεις έλαβε τη περασμένη
εβδομάδα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Μιλώντας στα ΜΜΕ ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής η οποία διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα βασικά επιτόκια, ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα και τη μεγαλύτερη αδυναμία» για την κυπριακή οικονομία, «όταν δεν γίνονται σωστοί υπολογισμοί και ρεαλιστικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Παράλληλα, στέλλοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, επεσήμανε πως η κυπριακή οικονομία «χρειάζεται υπεύθυνη και συνετή συμπεριφορά», καθώς όπως είπε, δεν αντέχει σε συμπεριφορές που δεν συναρτούνται άμεσα με τα πραγματικά δεδομένα και γεγονότα.

«Υπάρχει ανάγκη» τόνισε, «για μια ρεαλιστική πολιτική η οποία θα είναι συνδυασμός τριών πραγμάτων, της μείωσης των αντιπαραγωγικών δαπανών, της αύξηση των εσόδων και μίας πιο φιλόδοξης αλλά δυνατής αναπτυξιακής πορείας. «Όπως είναι σήμερα η κατάσταση», πρόσθεσε ο Διοικητής της ΚΤ «εάν επιδειχθεί η επιβαλλόμενη αποφασιστικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τα πράγματα».

Αμερικάνοι διαδίδουν ότι θα υποτιμηθεί η κυπριακή λίρα

Σε παρατήρηση για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Κύπρο προτρέπουν φίλους τους να αγοράσουν γη, γιατί επίκειται υποτίμηση της Κυπριακής λίρας, ο Διοικητής της ΚΤ ήταν σαφής και κατηγορηματικός: δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί και σκέψη ακόμη για υποτίμηση της κυπριακής λίρας.

«Η κυπριακή λίρα είναι σταθερή και η κυπριακή λίρα εδράζεται πάνω σε μια
διακύμανση η οποία έχει αποδείξει μέσα από τα χρόνια ότι δικαιολογεί την
ισοτιμία με τα βασικά νομίσματα και ιδιαίτερα με το Ευρώ. Συνεπώς τίποτε δεν
δικαιολογεί ακόμα και σκέψη για υποτίμηση της κυπριακής λίρας», πρόσθεσε.

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να μην δίνουν σημασία στις φήμες. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους ακόμα και τα προσωπικά, αν παρασυρθούν σε τέτοιες ανεύθυνες και ανυπόστατες πληροφορίες και διαδόσεις».

ΟΝΕ – Ευρωζώνη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή αναφορικά με την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ ευθύς μετά την ένταξη στην ΕΕ, αλλά και για την ένταξη στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως το θέμα συζήτησε τη περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΥΠΟΙΚ επαναβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή και καμιά διαφοροποίηση σε σχέση με τις χρονικές στοχεύσεις για την ένταξη και στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά και στην Ευρωζώνη».

«Ευθύς μετά την 1η Μαίου 2004 θα ζητήσουμε να ενταχθούμε στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών και όσον αφορά την ένταξη στην Ευρωζώνη στόχος είναι να επιτευχθεί ένταξη την 1η Ιανουαρίου 2007, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουμε επιτυχώς επί διετία (στο μηχανισμό) και να επιτύχουμε πραγματική και ονομαστική σύγκλιση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυπριακή οικονομία μπορεί να αντέξει το «σοκ» από την πλήρη
ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οικονομία, από τις δέκα υπό ένταξη χώρες και διαθέτει δυνατά, στερεά και υγιή θεμέλια για να αντεπεξέλθει επιτυχώς στον ανταγωνισμό και τη μεγάλη απαίτηση που προέρχεται από την ΕΕ.

Επιτόκια

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΚΤ, στην απόφαση της ΕΝΠ να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα βασικά επιτόκια της λήφθηκε υπόψη, ότι οι προοπτικές ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, ενώ στην εγχώρια οικονομία συνεχίζουν να συνυπάρχουν ο σχετικά ψηλός πληθωρισμός και το σημαντικά διευρυμένο δημοσιονομικό έλλειμμα μαζί με την υποτονική οικονομική δραστηριότητα.

Λόγω της δημοσιονομικής επέκτασης και των επιπτώσεών της στα οικονομικά μεγέθη και τον πληθωρισμό, η ΕΝΠ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της ΚΤ αμετάβλητα.

Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν
στο 4,5% και 2,5% αντίστοιχα. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη