You are here

Αντιδράσεις για το νέο τοπικό σχέδιο Ακάμα

19/04/2022 10:15

Τις αντιδράσεις κομμάτων προκαλούν οι προτεινόμενες αλλαγές στο νέο τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως το νέο τοπικό σχέδιο για την περιοχή Ακάμα δεν εξυπηρετεί ούτε τις κοινότητες, αλλά ούτε και το περιβάλλον.

Προσθέτει ότι μετά τις υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι προτεινόμενες αλλαγές αφήνουν ανοχύρωτο τον Ακάμα απέναντι στις αναπτύξεις που είναι ακατάλληλες για την περιοχή και τις κοινότητες.

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, ότι το σχέδιο θα πρέπει «να διέπεται από τις αρχές της αειφορίας και πρωτίστως θα είναι δίκαιο για τις κοινότητες». Αναφέρεται επιπλέον, ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά προσπαθεί να προωθήσει ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερα στη περίπτωση του Ακάμα η περιβαλλοντική υποχρέωση και η προστασία περιβάλλοντος και κοινοτήτων υπερτερεί.

Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει πως «το κράτος οφείλει να σεβαστεί τις κοινότητες και τους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο και τις πρόνοιές του σε ό,τι αφορά στην προστασία της φύσης».

Καταστροφικές οι αλλαγές

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είναι καταστροφικές για την περιοχή καθώς το κράτος εστιάζει μόνο στην οικοδομική ανάπτυξη και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο «θα πρέπει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέα κίνητρα για εγκατάσταση νέων ζευγαριών στην περιοχή, την οικονομική τους δραστηριοποίηση και αναζωογόνηση των κοινοτήτων της χερσονήσου. Ταυτόχρονα να θεσπιστεί διαχειριστική επιτροπή με εμπλοκή όλων των επηρεαζόμενων τοπικών αρχών και φορέων για την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης και να φροντίσουν για τη μακροχρόνια αειφορία και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνει η ανακοίνωση.

Κρίσιμο σημείο, όπως αναφέρεται, είναι επίσης η προστασία των ευαίσθητων περιοχών Λάρα, Φοντάνα Αμορόζας και Τοξεύτρας, καθώς το Κίνημα τονίζει πως πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα τουριστικής ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές.

Μ.Κ.