You are here

Αλ. Ατταλίδου: Κερκόπορτα αναπτύξεων στον Ακάμα

09/04/2022 06:00

Κερκόπορτα για αναπτύξεις στον Ακάμα και άλλες περιοχές δασών και φυσικού κάλλους, ανοίγει η δημιουργία δρόμων και αναψυκτηρίων στην περιοχή, καθώς και τα σχέδια προώθησης του glamping, προειδοποιεί η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

«Εάν ήμουν πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ», δηλώνει η κ. Ατταλίδου, με αφορμή την αναπομπή του ΠτΔ  που αφορούσε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά το κομμάτι των νέων δήμων του  Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς, την οποία καταψήφισε η Βουλή.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, επαναφέρει καταγγελίες ότι πίσω από την αναπομπή του προέδρου Αναστασιάδη κρύβονται συμφέροντα που ενοχλούνται και απειλούνται από την απόφαση της Βουλής για καταψήφισή της.  

Η διαφθορά, ο χειρότερος εχθρός περιβάλλοντος

«Η διαφθορά στην Κύπρο είναι ο χειρότερος εχθρός του περιβάλλοντος», τονίζει, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς, η διαφθορά έχει θεσμοθετηθεί με τις χαλαρώσεις που δίδονται».

Αναφερόμενη στη Χερσόνησο του Ακάμα, τονίζει ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχουν πιέσεις για αναπτύξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τους οικοτόπους και τα απειλούμενα είδη, κάνοντας λόγο για πρόσφατα κυβερνητικά σχέδια που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Καταγγέλλει ότι οικονομικοί παράγοντες αγόρασαν γεωργική γη σε πολύ χαμηλή τιμή και λόγω οικονομικής δύναμης και διασυνδέσεων πιέζουν για αναπτύξεις στην περιοχή προβάλλοντας πάντα το δικαίωμα ανάπτυξης των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Τάσσεται υπέρ της αποζημίωσης των κατοίκων της περιοχής εκφράζει  όμως τη διαφωνία της στις αποζημιώσεις σε αξίες τουριστικών ζωνών για όσους αγόρασαν για πενταροδεκάρες γεωργική γη με στόχο το κέρδος.

Υποστηρίζει, ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας με κανένα τρόπο δεν συνδέεται και με δικαίωμα ανάπτυξης που καθορίζεται μόνο από τοπικά σχέδια, πολεοδομικά σχέδια και κανονισμούς.  

Στη συνέντευξη της στη StockWatch, η κ. Ατταλίδου καταγγέλλει ακόμη την κυβέρνηση για αυταρχική στάση, σημειώνοντας ότι αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Υποδεικνύει ότι η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να αυστηροποιήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και των περιοχών Νατούρα απαιτώντας παράλληλα την επέκταση τους ενώ αντίθετα η Κύπρος ψάχνει τρόπους να παραβιάσει τους περιβαλλοντικούς νόμους. Από τις 119 Αιτιολογημένες Γνώμες που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο οι 22 αφορούν το περιβάλλον, επισημαίνει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου