You are here

Χ. Αλεξάνδρου: Απειλούν το περιβάλλον οι οικοδομές

08/08/2021 06:00

Οι πυρκαγιές αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο στις απειλές συμπεριλαμβάνεται και η οικοδομική ανάπτυξη, δηλώνει ο διευθυντής του τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου και υποδεικνύει ότι χρειάζονται 60-70 χρόνια για να ξαναδημιουργηθεί ένα δάσος από τις στάχτες του.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Αλεξάνδρου παραθέτει τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν μια πυρκαγιά και εξηγεί γιατί χρόνο με το χρόνο θα ξεσπούν περισσότερες πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί κανόνα απαράβατο ότι στα κρατικά δάση δεν δίνονται άδειες για αναπτύξεις και εξηγεί γιατί διαφοροποιείται αυτή η πολιτική στο έργο της ανάπτυξης του γηπέδου γκολφ που προωθείται σε δασική γη, μεταξύ Αγίας Νάπας και Πρωταρά.

Διευκρινίζει ακόμη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη αίτηση για εκμίσθωση της κρατικής δασικής γης.

Αναγνωρίζει ακόμα, ότι αποτελεί απειλή με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον η μεγάλη πίεση από την οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά και συναφείς υποδομές και ρίχνει τη μπάλα στην πολιτεία για ρύθμιση των επιπτώσεων μέσω των σχετικών νομοθεσιών.

Ο κ. Αλεξάνδρου στο πλαίσιο της συνέντευξης παραδέχεται ότι οι επιχειρηματίες που εξασφαλίζουν τελικά άδεια για συγκεκριμένες αναπτύξεις σε δευτερεύοντα κρατικά δάση δεν τηρούν πλήρως τους όρους εντολής που έχουν λάβει, ενώ υπεραμύνεται των χειρισμών του τμήματος στη διαχείριση των περιοχών Natura.

Ο διευθυντής του τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, απαντά παράλληλα στις επικρίσεις που δέχθηκε το τμήμα για παραλείψεις και κωλυσιεργία στη φονική πυρκαγιά στον Αρακαπά και αποκαλύπτει ότι το τμήμα Δασών έχει υλοποιήσει περισσότερα από 50 μέτρα και δράσεις.

Όσον αφορά στην αναγέννηση του δάσους η οποία υπολογίζεται να γίνει σε βάθος χρόνου είπε ότι η «μάνα φύση» θα κάνει τη δουλειά της, ανέξοδα.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου