You are here

Λ. Σεργίδης, Terra Cypria: Το τοπικό σχέδιο θα καταστρέψει τον Ακάμα

17/04/2022 06:00

Το τοπικό σχέδιο που προωθείται σήμερα θα καταστρέψει τον Ακάμα και ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική τσιμεντοποίηση του, δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria (Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος)  Λεύκιος Σεργίδης.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, καταγγέλλει ότι ενώ έχουν καθορισθεί όροι εντολής για την προστασία της περιοχής, δεν ακολουθήθηκαν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο κατά την ετοιμασία του σχεδίου, «προφανώς μετά από παρεμβάσεις» σημειώνει.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση, κατά την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου δεν προνόησε να διεξάγει έρευνα για το κόστος και τον τρόπο αποζημίωσης των ατόμων που θα χάσουν τα αναπτυξιακά δικαιώματα τους. Χαρακτηρίζει ετεροχρονισμένη την προώθηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, εξηγώντας ότι η λύση για τις αποζημιώσεις των κατοίκων μπορεί να δοθεί μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  «Life Πανδώτειρα».

«Το συγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σήμερα, είναι εντελώς έξω από τους όρους εντολής που έχουν καθορισθεί για προστασία του Ακάμα», δηλώνει, υποδεικνύοντας ότι οι λύσεις για ορθολογιστική ανάπτυξη της περιοχής Ακάμα είναι απλές και ξεκάθαρες, όμως καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τις έχει ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Σεργίδη, η λύση είναι η συμπαγής ανάπτυξη γύρω και εντός των κοινοτήτων με την ταυτόχρονη διαφύλαξη ολόκληρης της περιοχής Ακάμα, είτε εμπίπτει, είτε όχι εντός των ζωνών Natura ή εντός του Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Υποστήριξε ακόμη, ότι οι παρεμβάσεις και αναπτύξεις που προωθούνται στην περιοχή θα γυρίσουν μπούμερανκ για τις κοινότητες, διότι θα διώξουν τις χιλιάδες επισκέπτες που προσελκύει κάθε χρόνο το μοναδικό στο είδος του και πλούσιο σε βιοποικιλότητα, φυσικό περιβάλλον του Ακάμα.

Σχολιάζει επίσης, τη νέα κατσάδα που δέχθηκε η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της καθυστέρησης των διαταγμάτων διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 αλλά και την τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από «αλόγιστες» μεγάλες αναπτύξεις των τελευταίων χρόνων.

Καταθέτει ακόμα την ανησυχία του ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ στην Κύπρο για μείωση των ρύπων αφού ο κύριος παράγοντας της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου είναι οι μεταφορές για τις οποίες, όπως αναφέρει, «δεν προωθούνται μέτρα που θα μειώσουν καταλυτικά τις εκπομπές ρύπων».

Δεν παραλείπει επίσης, να εκφράσει την αντίθεση του στην ανέγερση των  πολυώροφων κτηρίων και ειδικά για τους πύργους που έχουν ανεγερθεί κατά μήκος της ακτογραμμής της Λεμεσού, οι οποίοι δημιουργούν σωρεία προβλημάτων, όπως επεσήμανε.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου