You are here

Μ. Χέλλικαρ: Πολιτικές του κράτους σε σύγκρουση με τη φύση

06/06/2021 06:30

Σε σύγκρουση με την ανάγκη προστασίας των περιοχών Natura 2000 βρίσκονται διάφορες πολιτικές που προωθεί το κράτος, όπως η πολιτική για τα γήπεδα γκολφ, για τη μεμονωμένη κατοικία και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον διευθυντή του BirdLife Cyprus Μάρτιν Χέλλικαρ.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Χέλλικαρ τονίζει  ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να επαναεξεταστούν και να αξιολογηθούν σε στρατηγικό επίπεδο με γνώμονα την προστασία των περιοχών Natura 2000. 

Υπογραμμίζει παράλληλα, την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το οποίο όπως υποστηρίζει, «ως έχει αντιστρατεύεται την προστασία της φύσης».

«Η παρέμβαση του κράτους  το οποίο στο βωμό της ανάπτυξης προωθεί έργα σε περιοχές Natura 2000, χαρακτηρίζοντας τα  ‘Υπέρτατου Δημόσιου Συμφέροντος’ αλλά και τα κενά των νομοθεσιών, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπολόγιστων αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον,» δηλώνει ο κ. Χέλλικαρ.

Αναφέρει ενδεικτικά το έργο της μαρίνας Αγίας Νάπας, τον  αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και Αστρομερίτη-Ευρύχου, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις και για το Αιολικό Πάρκο σε περιοχή της Κόσιης.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις  περιπτώσεις για τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία τέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας προειδοποιήσεις που τη φέρουν ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Υποδεικνύει ότι το μοναδικό παράδειγμα ουσιαστικής διαχείρισης και προστασίας περιοχής Natura 2000, που έχει να παρουσιάσει η Κύπρος, είναι η λίμνη Ορόκλινης και σε κάποιο βαθμό τα εθνικά δασικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κ. Χέλλικαρ, υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες προβληματικής αδειοδότησης  έργων που επηρεάζουν περιοχές Natura 2000, για τις οποίες θα έπρεπε να προηγηθεί Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση,  η οποία εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις παρακάμπτεται μετά από απαίτηση της κυβέρνησης, στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Υποδεικνύει επίσης, ότι ακόμη και ένα έργο που χωροθετείται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από προστατευόμενες περιοχές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια περιοχή και τα είδη καθορισμού της. Σε αυτή την κατηγορία αναφέρει ενδεικτικά ότι εμπίπτουν οι αναπτύξεις στα βόρεια όρια της προστατευόμενης περιοχής της Χερσονήσου Ακρωτηρίου.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Χέλλικαρ, καυτηριάζει επίσης, την έλλειψη επαρκούς επιτήρησης που συνδέεται με την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και την ενόχληση των ειδών.

Της Ηρώς Ευθυμίου