You are here

Α. Θεοδοσίου: Να είμαστε απαγορευτικοί στην οικοδόμηση Ακάμα

15/05/2022 06:00

Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής για αξιολόγηση, περιλαμβάνει ατεκμηρίωτες και αδικαιολόγητα μεγάλες επεκτάσεις ζωνών οικοδόμησης και τουριστικής ανάπτυξης, δηλώνει η αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος – Φίλοι του Ακάμα,  Αντωνία Θεοδοσίου.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, η κ. Θεοδοσίου, υπενθυμίζει ότι η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη με τα σημερινά όρια των περιοχών Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα  και τονίζει ότι ως Φίλοι του Ακάμα «οφείλουμε να είμαστε απαγορευτικοί όσον αφορά δυνατότητες οικοδόμησης είτε εντός Natura 2000 είτε κοντά».

Η πρώην διευθύντρια έργου διαχειριστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης κοινοτήτων Ακάμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μπορούν να γίνουν δέκτες πιέσεων όχι μόνο από άτομα με μεγάλα συμφέροντα αλλά και από πολλούς άλλους καλοθελητές, καριερίστες, ακόμη και από πολιτικούς.

Απειλές δέχθηκε και η ίδια είπε αλλά οι εκβιαστές της δεν πέτυχαν τον σκοπό τους διότι όπως τονίζει λειτουργεί πάντα με διαφάνεια και για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου.

Η κ. Θεοδοσίου αφήνει επίσης αιχμές κατά του τμήματος πολεοδομίας, το οποίο όπως τονίζει διενήργησε τις μελέτες για εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, μέσα από τις οποίες προτείνονται «ξεκάρφωτες από τις συμπαγείς ζώνες των κοινοτήτων, διάσπαρτες αναπτύξεις σε περιοχές πολύ αξιόλογου τοπίου».

Σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει και για το Τοπικό Σχέδιο του δήμου Πέγειας ο οποίος επίσης ανήκει στη Χερσόνησο Ακάμα.

Προειδοποιεί ότι το 50% της χωρητικής έκτασης των κοινοτήτων είναι  ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης – Natura 2000, που αποτελεί  περιοχή που ήδη  προσελκύει τεράστιους αριθμούς επισκεπτών γι’ αυτό θα έπρεπε να τύχαινε διαφορετικού χειρισμού κάτω από την ομπρέλα ενός Εθνικού Πάρκου Διεθνών Προδιαγραφών.

Απορρίπτει τα περί ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης που προβάλλουν  εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι τοπικές κοινότητες επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα όλοι εννοούν το ίδιο πράγμα.

Εκφράζει την ελπίδα ότι επειδή το 75% της περιοχής Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα, κηρύχθηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο,  να γλυτώνει της τσιμεντοποίησης, χωρίς βέβαια να σημαίνει όπως τονίζει, «ότι δεν διακυβεύεται η προστασία του από άλλες ενέργειες».

Η κ. Θεοδοσίου στη συνέντευξή της στη StockWatch, επισημαίνει ότι ως Φίλοι του Ακάμα υποστηρίζουν ότι η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της χερσονήσου Ακάμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αξιοποίηση του αυθεντικού ανθρώπινου της δυναμικού και την προστασία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της που είναι το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον και μοναδικό τοπίο.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Της Ηρώς Ευθυμίου