You are here

Αναμένουν έγκριση της ΕΕ για γκολφ στο Natura Λίμνης

13/08/2018 06:48

Στη διαφοροποίηση της στάσης που τηρούσε μέχρι σήμερα η γενική διεύθυνση περιβάλλοντος της ΕΕ προσδοκά η Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc, ώστε να προχωρήσει τάχιστα στις διαδικασίες για ανάπτυξη της περιοχής Λίμνη κοντά στην Αργάκα, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός περιοχής Natura.

Στην ΕΕ θα αποσταλούν πακέτο όλα τα έγγραφα της γνωμάτευσης και της πολεοδομικής άδειας η οποία εκδόθηκε στις 8 Αυγούστου.

Οι ενέργειες της εταιρείας για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για τη μεγάλη επένδυση Limni Bay resort στην Πόλη Χρυσοχούς, η οποία περιλαμβάνει εκτός από δύο γήπεδα γκολφ , πεντάστερο ξενοδοχείο 160 δωματίων, επαύλεις, καταστήματα και άλλες συναφείς αναπτύξεις, ξεκίνησαν από το 2008.

Ο εκ των οικονομικών διευθυντών του ομίλου Σιακόλα στον οποίο ανήκει το έργο, Μάριος Παναγίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν τα κατασκευάστηκα έργα το συντομότερό δυνατόν.

Τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν ακόμη όπως άδειες οικοδομής, πολεοδομικές άδειες για το κάθε σπίτι».

Όσον αφορά τις επικρίσεις των περιβαλλοντιστών ότι το έργο εμπίπτει μέσα στη ζώνη Natura είπε ότι «η εταιρεία διενήργησε πολλές επιστημονικές μελέτες, τις οποίες ανέλαβαν μεγάλοι οίκοι του εξωτερική ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που προτείνεται ως έργο προστατεύει πλήρως την ακεραιότητα του οικοτόπου και ότι με επιστημονικό τρόπο τεκμηριώνεται η προστασία του περιβάλλοντος».

Υπογράμμισε ότι «οι επιστημονικές αυτές μελέτες λαμβάνουν υπόψη όλους τους όρους που προτείνονται από την περιβαλλοντική αρχή μετά και τις συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής περιβάλλοντος.  Ως εταιρεία δεσμευτήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε όλους τους όρους και προϋποθέσεις», πρόσθεσε εντούτοις ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα θέματα του κράτους με την ΕΕ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού στις δικές του δηλώσεις διευκρίνισε ότι «η πολεοδομική άδεια εκδόθηκε μετά που ικανοποιήθηκε η περιβαλλοντική αρχή η οποία υιοθέτησε τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις της ευρωπαϊκής επιτροπής περιβάλλοντος και άναψε το πράσινο στο τμήμα πολεοδομίας».

«Άρα», διερωτήθηκε,«από τη στιγμή που ικανοποιείται η περιβαλλοντική αρχή και τέθηκαν οι όροι που πρέπει ώστε να αντιμετωπιστούν με ικανοποιητικό τρόπο όλα τα περιβαλλοντικά θέματα γιατί να μην προχωρήσει το έργο».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής περιβάλλοντος.

Όπως είπε, η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής έχει ήδη αποσταλεί και εντός των ημερών θα αποσταλεί πακέτο και η πολεοδομική άδεια.

Οι τρεις θεματικές που επέβαλλε η ΕΕ

Οι υποδείξεις και απαιτήσεις της ΕΕ τις οποίες υιοθέτησε πλήρως η περιβαλλοντική αρχή περιλαμβάνονται σε τρεις θεματικές, είπε.

Στις επιπτώσεις από την ανθρώπινη πίεση στην παραλία, βασισμένη πάνω σε στοιχεία από τη χρήση της παραλίας του ξενοδοχείου το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Πόλις-Γιαλιά» και γειτνιάζει με την περιοχή ενδιαφέροντος αφού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την περιοχή της Λίμνης. Σημειώνεται πως στην περιοχή του ξενοδοχείου Natura υπάρχει σημαντική φωλεοποίηση της χελώνας Caretta caretta με τον αριθμό των φωλιών να φθάνει τις 145 για το έτος 2014. Ως εκ τούτου η χρήση της παραλίας της Λίμνης εκτιμήθηκε να ανέρχεται στα 100 άτομα την ημέρα. Στα πλαίσια αυτής της εκτίμησης προτείνεται στην εν λόγω μελέτη, όπως ρυθμιστεί η επισκεψιμότητα της παραλίας γύρω σε αυτόν τον αριθμό με την τοποθέτηση 50 ξαπλώστρων και τη δημιουργία διαδρόμων για τη διακίνηση των επισκεπτών. Προτείνεται όπως η πρόσβαση να απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της νύκτας. Προτείνεται επίσης όπως τοποθετηθεί χαμηλή περίφραξη και ξαπλώστρες σε επιλεγμένα σημεία της παραλίας σε θέσεις που δεν παρατηρούνται καθόλου φωλιές η πολύ λίγες. Επίσης οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες πρέπει να αποσύρονται το βράδυ.

Η δεύτερη θεματική αφορά τις επιπτώσεις από τον άμεσο φωτισμό και τη φωταέρια, επειδή το έργο λόγω του μεγέθους του δύναται να δημιουργήσει το φαινόμενο του «φωτεινού ουρανού» δημιουργώντας έτσι αυξημένη τεχνητή φωτεινότητα του ουρανού κατά τη νύκτα.

Η τρίτη θεματική αφορά τη διασφάλιση με διάφορους τρόπους της παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου.

Η περιβαλλοντική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα προσληφθεί και εργοδοτηθεί κατάλληλο πτυχιούχο άτομο, το οποίο θα έχει την εποπτεία για την εφαρμογή των όρων και μέτρων που περιλαμβάνονται στη γνωμάτευση της.

Της Ηρώς Ευθυμίου