You are here

Ανοικτός διαγωνισμός για νέο κύτταρο ΧΥΤΥ Κόσιης

18/04/2022 23:46

Με συνοπτικές διαδικασίες, η Κυβέρνηση προχωρεί σε ανοικτό διαγωνισμό για τη δημιουργία νέου κυττάρου στη Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη, προς αντιμετώπιση τους προβλήματος πληρότητας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ύστερα από διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία εξέτασε το θέμα «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη. Διάφανες διαδικασίες, νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες ωστόσο θα διασφαλίζουν και την υλοποίηση του έργου μέσα στους επόμενους μήνες έτσι ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τη λειτουργία της μονάδας».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι μετά το κλείσιμο του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη που αποτελούσε και συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δημοτικά απόβλητα της επαρχίας Λευκωσίας εκτρέπονται προς την Κόσιη. Αυτό, όπως είπε, λειτούργησε προς την κατεύθυνση της πλήρωσης του κυττάρου σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς, οι οποίοι περιλάμβαναν και τη δημιουργία νέου κυττάρου, αυτοί οι διαγωνισμοί ήταν άγονοι, γι’ αυτό και σήμερα με δεδομένο ότι σε μερικούς μήνες ο χώρος αυτός θα είναι γεμάτος, εξετάστηκαν τρόπου με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή  ενός νέου κυττάρου με τις πιο συνοπτικές αλλά νόμιμες διαδικασίες.

«Αυτό που καταλήξαμε ήταν να προχωρήσουμε με ανοικτό διαγωνισμό με συνοπτικές όμως διαδικασίες», είπε. Συμπλήρωσε ότι θα έχουν σίγουρα την καθοδήγηση όλων των αρμόδιων φορέων και του Γενικού Λογιστηρίου και της Νομικής Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.