You are here

Αντίστροφη μέτρηση για τοπικό σχέδιο Ακάμα

18/05/2022 07:03

Η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον της Χερσονήσου του Ακάμα ξεκίνησε καθώς η αξιολόγηση του αναθεωρημένου τοπικού σχεδίου βαίνει προς την ολοκλήρωση της, με τη νέα ενημέρωση που θα τύχουν από τους μελετητές, τα μέλη της αρμόδιας Ad Hoc επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής, αύριο Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική αρχή στη γνωμοδότηση της, στις 7/10/2021, εισηγήθηκε στην πολεοδομία και το πολεοδομικό συμβούλιο την αναθεώρηση των προνοιών του τοπικού σχεδίου Ακάμα, υποβάλλοντας συγκεκριμένους όρους που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της φυσικότητας της περιοχής εκτός των ορίων ανάπτυξης των κοινοτήτων του Ακάμα και ταυτόχρονα στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με στόχο τη μακροχρόνια διατήρησή της και ως ένα τουριστικό προϊόν που θα αποτελεί ολόχρονο πόλο έλξης επισκεπτών με βάση τα ιδιαίτερα του φυσικά χαρακτηριστικά.

Από τότε ξεκίνησε ένα συνεχές ράβε ξήλωνε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πολεοδομικό Συμβούλιο για την εκπόνηση του αναθεωρημένου τοπικού σχεδίου Ακάμα. Μάλιστα έγινε και παρέμβαση από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών και Γεωργίας) να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε το σχέδιο να ανακοινωθεί πριν τη λήξη της θητείας του.

Τα μέλη της Ad Hoc επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής, στις 5 Απριλίου κλήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους μελετητές της εταιρείας I.A.CO Ltd, και από τρεις εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, τους οποίους μετακάλεσε η κυβέρνηση για να αναλύσουν πτυχές του σχεδίου και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των μελών της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν πέραν των λειτουργών της περιβαλλοντικής αρχής, εκπρόσωποι όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και δημόσιοι υπάλληλοι από κάθε εμπλεκόμενο τμήμα της δημόσιας υπηρεσίες.

Λόγω της βροχής ερωτημάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι λειτουργοί των διαφόρων τμημάτων, τους ζητήθηκε να υποβάλουν γραπτώς τα ερωτήματα τους, έτσι αύριο Πέμπτη σε νέα σύσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της αρμόδιας Ad Hoc επιτροπής θα επιχειρηθεί να δοθούν οι απαντήσεις από τους εμπειρογνώμονες.

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη στη StockWatch, την περασμένη Κυριακή η πρώην διευθύντρια έργου διαχειριστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης κοινοτήτων Ακάμα, αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος – Φίλοι του Ακάμα, Αντωνία Θεοδοσίου, εξέφρασε την ανησυχία της διότι όπως είπε μέσα από το σχέδιο προτείνεται η δημιουργία τουριστικών ζωνών καθώς και ζωνών μεγάλων και εξειδικευμένων αναπτύξεων, σε περιοχές πολύ αξιόλογου τοπίου στη βάση μελέτης του ιδίου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και οι οποίες είναι ξεκάρφωτες από τις συμπαγείς ζώνες ανάπτυξης των χωριών.

Επιπλέον είπε ότι περιλαμβάνει ακόμη πρόνοιες για διάσπαρτη ανάπτυξη με ξενώνες σε γεωργική ζώνη, με τον τίτλο επισκέψιμα αγροκτήματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου