You are here

Φτιάχνει πράσινες γειτονιές η Λεμεσός

08/04/2019 07:18

Όσο περισσότερο πράσινο έχει μια γειτονιά, με πάρκα, δέντρα και κήπους, τόσο πιθανότερο είναι οι άνθρωποι που διαμένουν σ’ αυτήν να είναι πιο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι.

Στην αναβάθμιση των συνοικιών και της ποιότητας ζωής των δημοτών του, επιχειρεί να συνεισφέρει ο δήμος Λεμεσού, ο οποίος έχει βάλει στόχο να πρασινίσει τη Λεμεσό.  Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η δημιουργία των «πράσινων γειτονιών».

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις συνοικίες ν’ αποτελεί βασική και πρώτη προτεραιότητα του δήμου Λεμεσού με στόχο να απλωθεί ισορροπημένα και δυναμικά η ανάπτυξη στη μείζονα περιφέρεια για να δώσει πνοή και χρώμα στις μεγάλες συνοικίες», αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Τι είναι οι περιβαλλοντικές γειτονιές;

 «Περιβαλλοντική γειτονιά» ως ορισμός σημαίνει γειτονιές της πόλης όπου εφαρμόζεται η ιδέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, ενώ  η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου «αποθαρρύνεται».

Γίνεται προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον όπου οι κάτοικοι  θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια, σε ευχάριστο περιβάλλον πεζοί ή χρησιμοποιώντας άλλα μέσα μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον, όπως ποδήλατο, πατίνια, κλπ. 

Γειτονιές που περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, χώρους με ιδιαίτερα εμπλουτισμένο πράσινο, με συνεχείς δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων, χώροι με οργανωμένους ποδηλατοδρόμους, μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια για χρήση από όλους, χωρίς εμπόδια.

Είναι γειτονιές με κατάλληλη κυκλοφοριακή διαχείριση και σύστημα μονόδρομων, για μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την χρήση του αυτοκινήτου, το όριο ταχύτητας είναι μειωμένο στα «ασφαλισμένα» επίπεδα των 30 χιλ. την ώρα και η προτεραιότητα στους δρόμους είναι πρώτα για πεζούς και ποδηλάτες. Γενικά πρόκειται για γειτονιές και δρόμους όπου επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, οι ανέσεις του και η καλή ποιότητα ζωής του.

Περιβαλλοντικές γειτονιές στη Λεμεσό

Η αναβάθμιση των συνοικιών και της ποιότητας της ζωής των πολιτών, αποτελούν στόχο του δήμου της πόλης, κυρίως με την κατακόρυφη ανάπτυξη της πόλης, κυρίως στην άλλοτε υποβαθμισμένη δυτική περιοχή. 

«Μια πόλη η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει ποιότητα ζωής στους πολίτες της. Σκοπός του προγράμματος δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων, είναι η ουσιαστική αναβάθμιση τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο στρατηγικός στόχος αυτής της ανάπτυξης στις συνοικίες μπαίνει ήδη σε πορεία υλοποίησης», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν σταδιακά γειτονιές από όλες τις συνοικίες της πόλης.  Οι πρώτες περιβαλλοντικές γειτονιές αναμένεται να λειτουργήσουν στις συνοικίες του Αγίου Σπυρίδωνα, Ζακακίου και Αγίου Νικολάου.

Προβλέπεται ανασχεδιασμός επιλεγμένων δρόμων, που θα συνδέονται με χώρους πρασίνου και σχολεία και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποδηλατοδρόμους, εμπλουτισμό του πρασίνου και οργανωμένους χώρους στάθμευσης. Οι γειτονιές αυτές θα αναγνωρίζονται με ειδικές σημάνσεις και μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, ώστε να καταστούν πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς για τα παιδιά και πιο ελκυστικές. Εκτιμάται επίσης ότι, θα μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες και για περαιτέρω επέκταση τους στο μέλλον.

Τα κριτήρια για επιλογή των συγκεκριμένων γειτονιών είναι συγκεκριμένα. Πρόκειται για υποβαθμισμένες κατά προτεραιότητα συνοικίες και περιλαμβάνουν δρόμους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικοποίηση των κατοίκων, κυρίως όμως για χρήση από παιδιά και νεαρά άτομα. Με αυτό το σκεπτικό, κρίθηκαν ως καταλληλότερες περιοχές που γειτνιάζουν με δημόσια κτήρια και κυρίως σχολεία.  Επιπρόσθετα, αφορά περιοχές που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα δημόσιο χώρο πράσινου, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις, ώστε να αποτελεί το επίκεντρο της ανάπλασης.

Για την υλοποίηση του έργου ο δήμος Λεμεσού προχώρησε στην προκήρυξη προσφορών για τον σχεδιασμό των γειτονιών και η όλη εργασία ανατέθηκε στον επιτυχόντα οίκο, το γραφείο μελετών «Ευπαλίνος Μελετητική ΕΠΕ»

Η πρώτη «πράσινη γειτονιά» στο Ζακάκι

Η πρώτη περιβαλλοντική - πράσινη γειτονία που σχεδιάστηκε και που αναμένεται να υλοποιηθεί στο δήμο Λεμεσού, βρίσκεται στην ενορία Ζακακίου και περιλαμβάνει τις οδούς Σαρανταπόρου, Ασίας, Σούδας, Αντιπαξού, Ξηροκάμπου, Ιοκάστης, Σφακίων, Μάνης, Ψηλορείτου, Μιλήτου, Ηγησούς, Ησαία, Αριστοκύπρου, Καρνεάδη, Λουντέμη, Δημητρίου και Ηλιουπόλεως.

Τα κατασκευαστικά έργα στη συγκεκριμένη γειτονιά της περιοχής Ζακακίου αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν, τέλος του 2019. Το δε κόστος για την κάθε γειτονιά θα ανέλθει €1 εκ. και θα καλυφθεί από το ταμείο του δήμου.

Πράσινος περίπατος στα μνημεία της καρδιάς της Λεμεσού

Πέραν των περιβαλλοντικών γειτονιών, ο δήμος Λεμεσού, δημιουργεί επίσης τον «πράσινο περίπατο στα μνημεία της περιοχής».

Το έργο αφορά τη δημιουργία διαδρομής/περιπάτου στο δυτικό τμήμα του κέντρου πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή του οριοθετείται από την εκκλησία της Αγίας Νάπας στα ανατολικά και τον κυκλικό κόμβο παρά το πάρκο Αναγέννησης στα βοριοδυτικά.

Το έργο περιλαμβάνει: Σηματοδότηση στο δάπεδο με στοιχεία “follow me”, σηματοδότηση διαδρομής με πινακίδες ενημέρωσης για τη διαδρομή και επιμέρους πινακίδες πληροφόρησης στα σημεία ενδιαφέροντος. Ηλεκτρονική πληροφόρηση με δωρεάν wifi σε επιλεγμένες περιοχές της διαδρομής, κατασκευή ηλεκτρονικής εφαρμογής περιήγησης και δυνατότητα ηλεκτρονικής λήψης πληροφοριών.

Επίσης, περιλαμβάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις σε τμήμα της διαδρομής, οι οποίες υλοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη: Τις Αρχές βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ένταξη περιβαλλοντικών παραμέτρων στον σχεδιασμό, σεβασμός στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η οργανική σύνδεση δυτικών συνοικιών με το κέντρο πόλης και ανάδειξη μνημείων περιοχής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και βεβαίως η αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής. Το έργο θα υλοποιηθεί σε ένα περίπου χρόνο και το κόστος του ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου