You are here

Ισχυρό «όχι» στο γήπεδο γκολφ Αγίας Νάπας

23/01/2019 07:24

Μετά από 30 χρόνια προσπαθειών φαίνεται ότι ναυαγεί οριστικά η προσπάθεια για τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ Ayia Napa Forest Golf εντός δασικής γης και του δικτύου Natura 2000, στο Κάβο Γκρέκο.

Η απόρριψη της αίτησης, όπως διαφάνηκε χθες κατά την πολύωρη συνεδρία της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, θα διαδεχθεί την αρνητική γνωμάτευση όπως έχει διαρρεύσει, της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης (δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον) η οποία διεξάγεται ειδικά για τις περιοχές Natura, και θα είναι καθολική από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο εκπρόσωπος πάντως του νεοσύστατου υφυπουργείου τουρισμού κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας του γηπέδου γκολφ στο Κάβο Γκρέκο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα διαμειφθέντα στη χθεσινή συζήτηση.

Εναντίον τάσσονται με έντονο τρόπο οι μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει 60 κατοικίες και υπερπολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων χωρητικότητας 500 κλινών, σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη (ΜΕΕΠ), θα καταλαμβάνει μέρος κρατικής δασικής γης. Και συγκεκριμένα του «Δάσους Αγίας Νάπας», κρατικής και ιδιωτικής γης στην τοποθεσία «Μαζερή του Κούκου», καθώς και στην τοποθεσία «Ατόπετρες-Περνέρες», εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου

Η συνολική προς ανάπτυξη γη την οποία αναμένεται να καταλαμβάνει το προτεινόμενο έργο ανέρχεται σε 1.037.628 τμ εκ των οποίων 590.000 τμ είναι μισθωμένη κρατική δασική γη, 139.479 τμ μισθωμένη κρατική γη και 308.149 τμ ιδιωτική γη.

Η κρατική δασική γη εκμισθώθηκε στις 3 Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, κατά την κατασκευή και λειτουργία του γηπέδου γκολφ ενδέχεται να προκαλεί μόνιμη  όχληση σε είδη πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων και ειδών χαρακτηρισμού, αλλά και περαιτέρω απώλεια ειδών χλωρίδας και πανίδας από την εντατική μη ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για τη συντήρηση του χλοοτάπητα.

Η θέση του δήμου Αγίας Νάπας

Ο μηχανικός του δήμου Αγίας Νάπας ο οποίος παρέστη στη συνεδρία, σε δηλώσεις στη StockWatch επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι «όντως η θέση της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι αρνητική και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αλλαγή της απόφασης της».

Σημείωσε ακόμη ότι «και το τμήμα δασών το οποίο πριν μερικά χρόνια παραχώρησε εκμίσθωση δασικής γης προς την εταιρεία για την κατασκευή του έργου τοποθετήθηκε αρνητικά στη συνεδρία».

Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια για δημιουργία γηπέδου γκολφ ξεκίνησε πριν 30-40 χρόνια.

Η τελική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής θα ετοιμαστεί αφού λάβει γραπτώς τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων κυβερνητικών υπηρεσιών όπως τμήμα δασών, τμήμα γεωργίας, τμήμα υδάτων και τμήμα αλιείας. 

Της Ηρώς Ευθυμίου