You are here

Κ. Καδής: Δεν θα τσιμεντοποιηθεί ο Ακάμας

28/05/2022 06:00

Απορρίπτει τα περί τσιμεντοποίησης του Ακάμα λόγω των αναπτύξεων που προνοούνται μέσα από το Τοπικό Σχέδιο της Χερσονήσου, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, υπογραμμίζοντας ότι έγινε πολύ προσεκτικός σχεδιασμός με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καδής απορρίπτει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ότι θα δοθεί άδεια για διάσπαρτες αναπτύξεις σε γεωργική γη και εξηγεί ότι «σε μια πολύ μικρή ζώνη στην περιφέρεια της περιοχής Natura, θα επιτρέπονται ήπιες δραστηριότητες συμβατές με τους στόχους διατήρησης της περιοχής Natura χωρίς διανυκτέρευση».

Αναγνωρίζει ακόμη ότι θα επιτρέπεται και η δημιουργία νέων οικιστικών ζωνών κατά κανόνα σε περιοχές που εφάπτονται των κοινοτήτων, «άρα δεν μιλάμε για διάσπαρτη ανάπτυξη, αλλά ουσιαστικά για επέκταση των κοινοτήτων».

Ο κ. Καδής, θέλοντας να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση διευκρινίζει ότι στην Κύπρο συχνά παρερμηνεύεται η σημασία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και υπογραμμίζει ότι οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 δεν είναι περιοχές απόλυτης απαγόρευσης κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας αντίθετα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και τα δύο.

Ο κ. Καδής, αναφέρει επίσης ότι με τη δημοσίευση και εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου και της λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, του οποίου οι επισκέπτες ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ετησίως, επιτυγχάνεται ο κεντρικός στόχος για προστασία της μοναδικότητας του Ακάμα.

Όσον αφορά το όφελος που θα έχουν οι κοινότητες μέσα από τα νέα δεδομένα είπε ότι πέραν της ήπιας ανάπτυξης από την τοπική κοινωνία για εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ οι κοινότητες θα αναβαθμιστούν και θα αποκτήσουν την αίγλη που είχαν παλαιότερα, ανατρέποντας τις σημερινές τάσεις μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού τους.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καδής επικρίνει την απόφαση της Βουλής σχετικά με το τοπικό σχέδιο Ακάμα, με την οποία τριχοτομείται ο Ακάμας όπως επισημαίνει και εκφράζει ανησυχία ότι θα ασκηθούν πιέσεις για μη επιθυμητές και ασύμβατες με το χαρακτήρα της περιοχής αναπτύξεις οι οποίες σταδιακά θα οδηγήσουν σε αστικοποίηση την ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων.

Αναλύει επίσης τους βασικούς στόχους διαχείρισης του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα και εξηγεί πως ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν τη λειτουργία του ώστε να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα όπου και όταν χρειάζεται.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου