You are here

Κ. Καδής: Μέσα Ιουνίου το τοπικό σχέδιο Ακάμα

24/05/2022 07:16

Αγωνία επικρατεί για το περιεχόμενο του τοπικού σχεδίου του Ακάμα, η εξαγγελία του οποίου είναι πλέον θέμα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Ο κ. Καδής, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στα μέσα Ιουνίου αναμένεται πως θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του τοπικού σχεδίου Ακάμα από τον Υπουργό Εσωτερικών, ενδεχομένως και στην παρουσία και του προέδρου Αναστασιάδη», ο οποίος είχε δηλώσει ότι πριν λήξει η θητεία του θα διευθετηθεί και αυτή η εκκρεμότητα.

Διευκρίνισε ότι «η διαδικασία προβλέπει ότι η γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Ιουνίου, θα αποσταλεί στο πολεοδομικό συμβούλιο το οποίο ακολούθως θα την παραδώσει στον Υπουργό Εσωτερικών».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τους κινδύνους που ενδεχομένως να ελλοχεύουν μέσα από το τοπικό σχέδιο Ακάμα το οποίο θα επιτρέπει τουριστικές αναπτύξεις σε ευαίσθητες περιοχές με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο Ακάμα αλλά και τις αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη των κοινοτήτων ειδικά της κοινότητας Ίνειας η οποία δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με όσα παίρνει και απειλεί ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή του σχεδίου, ο κ. Καδής διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

«Στην υπόθεση του Ακάμα το έχω πει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να είναι όλοι 100% ευχαριστημένοι. Θεωρώ όμως ότι με τις γνωματεύσεις του τμήματος περιβάλλοντος θα πετύχουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό συναίνεση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κοινότητες δεν θα ήθελαν περισσότερα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λιγότερα».

Σημείωσε ότι «θεωρώ ότι ως προς το νομικό κομμάτι δεν ξεφεύγουμε, δηλαδή δεν θα είμαστε εκτεθειμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς την ουσία του σχεδίου το περιβάλλον θα προστατευθεί και ως προς τις κοινότητες υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ικανοποίησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι πλήρως ικανοποιημένοι».

Οι κοινότητες ζητούν περισσότερα

Ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσιβίκος, σε δηλώσεις στη StcokWatch εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του επειδή όπως είπε το τοπικό σχέδιο δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των κατοίκων της κοινότητας για τουριστική ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «με τις 100 σκάλες που μας δίνουν για ανάπτυξη στις παρυφές της κοινότητας και μιας άλλης τουριστικής περιοχής οκτώ χιλιόμετρα από την παραλία νομίζουν ότι θα συμφωνήσουμε με την εφαρμογή του σχεδίου;».

Αντίθετα ο κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου Ανδρέας Μάχημος Χριστοδούλου σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση διότι τα αιτήματα της κοινότητας ικανοποιούνται περίπου στο 75% σημειώνοντας ότι μελλοντικά θα ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα τους.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο συντελεστής δόμησης στην τουριστική περιοχή της κοινότητας μας αυξάνεται από 15% στο 30% και νότια του δρόμου από την παραλία που βρίσκεται το ξενοδοχείο «Anassa» τα τεμάχια της κοινότητας εντάχθηκαν στην τουριστική και οικιστική ζώνη με κάλυψη 30% οπότε θα μπορούν να ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες τριών ορόφων», σημείωσε.

Στο βωμό της ανάπτυξης και ο Ακάμας

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες διαφωνούν με την οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη της χερσονήσου του Ακάμα, διερωτούνται γιατί εφόσον ο βαθμός κορεσμού στις υφιστάμενες ζώνες μόλις που αγγίζει το 17% προτείνονται νέες τουριστικές ζώνες ανάπτυξης σε ευαίσθητα οικολογικά περιοχές αλλά και διάσπαρτη ανάπτυξη σε γεωργική γη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria (Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος) Λεύκιος Σεργίδης, σε συνέντευξη στη StockWatch, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ανάπτυξης του Ακάμα, υποστηρίζοντας ότι «το τοπικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι έξω από τους όρους εντολής που έχουν καθορισθεί για προστασία της περιοχής» και προσθέτει ότι «ξεκάθαρα ανοίγει ο δρόμος για τσιμεντοποίηση του Ακάμα με όλα αυτά που προωθούνται σήμερα. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης, ότι όταν λέμε «Ακάμα», εννοούμε όλη τη φυσική περιοχή και το τοπίο που απολαμβάνει ο επισκέπτης στην περιοχή. Το συγκεκριμένο σχέδιο που προωθείται θα καταστρέψει κάποια στιγμή τον Ακάμα».

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι λύσεις για την ορθολογιστική ανάπτυξη του Ακάμα είναι η προώθηση συμπαγούς ανάπτυξης γύρω και μέσα στις κοινότητες και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ολόκληρης της περιοχής Ακάμα, είτε εμπίπτει, είτε όχι εντός των ζωνών Natura ή εντός του Δασικού Πάρκου Ακάμα, διότι η φύση δεν καταλαβαίνει από γραμμές. Το μοναδικό, πλούσιο σε βιοποικιλότητα, φυσικό περιβάλλον του Ακάμα, το οποίο αποτελεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής με αποτέλεσμα να προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, εάν αλλοιωθεί, τότε θα γυρίσει μπούμερανκ για τους κατοίκους της περιοχής καθώς θα διώξει όλους τους επισκέπτες, τονίζει.

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη της επίσης στη StockWatch, η πρώην διευθύντρια έργου διαχειριστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης κοινοτήτων Ακάμα, αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος – Φίλοι του Ακάμα, Αντωνία Θεοδοσίου, η οποία υποστηρίζει ότι προτείνονται τουριστικές αναπτύξεις και διάσπαρτη ανάπτυξη σε γεωργική γη την ώρα που ο βαθμός κορεσμού των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών είναι πολύ χαμηλός.

Αναφέρει ακόμη ότι προτείνεται και η δημιουργία τουριστικών ζωνών καθώς και ζωνών μεγάλων και εξειδικευμένων αναπτύξεων, σε περιοχές πολύ αξιόλογου τοπίου στη βάση μελέτης του ιδίου του Τμήματος Πολεοδομίας οι οποίες είναι ξεκάρφωτες από τις συμπαγείς ζώνες ανάπτυξης των χωριών.

Της Ηρώς Ευθυμίου