You are here

Μ. Χέλλικαρ, BirdLife: Αναπτύξεις τύπου Αγίας Νάπας στον Ακάμα

04/06/2022 06:00

Οι πολεοδομικές πρόνοιες του προτεινόμενου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα (ΤΑ), όπως είναι στο τραπέζι σήμερα, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για πολλές αναπτύξεις μοντέλου Αγίας Νάπας, δηλώνει ο διευθυντής του BirdLife Cyprus, Μάρτιν Χέλλικαρ.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, δέκα ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΤΣ Ακάμα, τονίζει ότι πίσω από την επίσπευση της εξαγγελίας κρύβεται προσπάθεια προώθησης ανάπτυξης «με το γνωστό, υπερβολικό και κοντόφθαλμο μοντέλο όπως είναι το μοντέλο της Αγίας Νάπας και της Πέγειας».

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα χαθεί ο Ακάμας

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και σωστός σχεδιασμός με το Τοπικό Σχέδιο Πέγειας, «τότε δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι ο Ακάμας θα χαθεί».

Απαντώντας επίσης στον Υπουργό Γεωργίας ότι δεν απαγορεύονται εντελώς οι αναπτύξεις σε περιοχές Natura, είπε ότι η θέση του BirdLife, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες θα πρέπει να είναι ήπιες και να μην επηρεάζουν τα είδη και τους οικοτόπους καθορισμού και τονίζει ότι δεν χρειάζεται πολύ τσιμέντο για να τσιμεντοποιηθεί ο Ακάμας. 

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Χελλικαρ αναφέρει ακόμη ότι μέσα από τις πρόνοιες του ΤΑ Ακάμα επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας σε μια ακτίνα μέχρι 500 μέτρα από Οικιστικές και Τουριστικές Ζώνες και θέτει το ερώτημα γιατί να επιτρέπεται η επέκταση πολεοδομικών ζωνών όταν το επίπεδο κορεσμού των υφιστάμενων ζωνών γύρω από τις κοινότητες είναι μόλις στο 17% και 19% αντίστοιχα.

Καυτηριάζει και την εισήγηση για νέα Λατομική Ζώνη στην Ανδρολίκου, όταν η υφιστάμενη λατόμευση στην περιοχή έχει ήδη οδηγήσει στην εγκατάλειψη αποικιών του Νυχτοπάππαρου, ενώ απειλούνται γκρεμνοί και φαράγγια που φωλιάζει ο Πετρίτης.

Εκτιμά επίσης ότι η εκπόνηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και η εξέταση ξεχωριστά του ΤΑ, δημιουργεί ένα Ακάμα δύο ταχυτήτων αλλά και ότι προωθούνται έργα που είναι αντίθετα του καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, όπως αναψυκτήρια σε ανέπαφες μέχρι τώρα περιοχές και άλλα συναφή έργα.

Υποστηρίζει ότι με την ανοχή του κράτους εξακολουθούν να υπάρχουν παράνομα υποστατικά εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου