You are here

Ολικό λίφτινγκ αλιευτικού καταφυγίου και ποταμού Λιοπετρίου

02/07/2018 07:38

Την πλήρη ανακατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού Λιοπετρίου, προβλέπει η μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής, από το τμήμα πολεοδομίας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη το έργο το οποίο θα γίνει σε δύο φάσεις προβλέπει επίσης την οργάνωση ενός εθνικού πάρκου, με έντονο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Τα προτεινόμενα έργα εντοπίζονται στην ανατολική και δυτική πλευρά του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Λιοπετρίου και αφορούν την αποξήλωση/κατεδάφιση υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών.

Επιπλέον την κατασκευή περιπτέρου, κέντρου εκπαίδευσης αλιείας, πολύ-λειτουργικό χώρο, νέα κρηπιδώματα.

Ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, θέση γερανοφόρου, χώρο διαλογής – επεξεργασίας αλιευμάτων, χώρο για επισκευή σκαφών – καρνάγιο και γέφυρα ζεύξης του Ποταμού.

Η συνολική δυναμικότητα του καταφυγίου σε αλιευτικά σκάφη θα ανέρχεται στα 114 από 110 που είναι σήμερα. 

Επίσης, θα δημιουργηθούν 2 χώροι στάθμευσης. Ο ένας χώρος στάθμευσης τοποθετείται στο βορειότερο όριο της περιοχής μελέτης σε συνάφεια με την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου και το περίπτερο εισόδου και θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του περιβαλλοντικού πάρκου και σε αυτόν θα υπάρχουν 61 χώροι στάθμευσης οχημάτων και ο δεύτερος χώρος (50 θέσεις στάθμευσης) θα δημιουργηθεί σε κοντινή απόσταση από το κέντρο αλιείας για την εξυπηρέτηση των ψαράδων.

Τέλος, προβλέπεται η διαπλάτυνση της οδικής πρόσβασης μήκους περίπου 900m προς το αλιευτικό καταφύγιο έτσι ώστε το συνολικό πλάτος κυκλοφορίας να ανέρχεται στα 9-10,50m (περιλαμβανομένων του οδοστρώματος, του πεζόδρομου, του ποδηλατοδρόμου), η διαμόρφωση πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου και η προστασία των όχθεων από τη διάβρωση, όπου απαιτείται, με τη χρήση συρματοκιβωτίων και φυσικών ογκολίθων.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με αριθμό 90/2010 για τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού στο Λιοπέτρι προκηρύχθηκε με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου σε δύο φάσεις το 2010 και το 2011. Το Σεπτέμβριο του 2014 ο αριθμός του διαγωνισμού τροποποιήθηκε από 90/2010 σε 24/2014, ενώ η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2015.

Η περιοχή του ποταμού Λιοπετρίου υπάγεται στην επαρχία Αμμοχώστου και ένα μικρό μέρος αυτής εμπίπτει στο εθνικό δασικό πάρκο Λιοπετρίου το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία κήρυξης ως «Ειδική Ζώνη Διατήρησης» (ΕΖΔ) για τη διατήρηση των οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ποταμός Λιοπετρίου»- (βάση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) του δικτύου Natura 2000 της Κύπρου. Επιπλέον λόγω της σημαντικής πτηνοπανίδας που φιλοξενά, η περιοχή του ποταμού Λιοπετρίου αποτελεί ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) για τα πουλιά «Αγία Θέκλα-Λιοπέτρι».

Επίσης, αποτελεί διάδρομο-πέρασμα διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών σύμφωνα με τους διαδρόμους και περάσματα που καθορίστηκαν από την υπηρεσία θήρας και πανίδας. 

Επισημαίνεται ότι η περιοχή προσφέρεται για τη δημιουργία φυσικών μονοπατιών, εκδρομικών χώρων, χώρων πτηνοπαρατήρησης και κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή του δικτύου Natura 2000 «Αγία Θέκλα-Λιοπέτρι» και την υπό κήρυξη περιοχή «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ποταμός Λιοπετρίου».

Παρόλα αυτά οι υφιστάμενες οικιστικές αλλά και τουριστικές επενδύσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα ή πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Λιοπετρίου δημιουργούν πιέσεις αλλαγής των χρήσεων γης, διάνοιξης και διαπλάτυνσης δρόμων και υποβάθμιση της περιοχής. Σημαντικός παράγοντας για την προστασία της περιοχής του ποταμού είναι ο αειφορικός σχεδιασμός με γνώμονα τη διατήρηση των γνωρισμάτων της περιοχής, με φιλικά προς το περιβάλλον έργα ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη η παρούσα κατάσταση του ποταμού Λιοπετρίου υφίσταται συνεχή υποβάθμιση λόγω των αυθαίρετων κατασκευών, τη ρύπανση από την ανεξέλεγκτη επιδιόρθωση/συντήρηση βαρκών, την απόρριψη επικίνδυνων και μη αποβλήτων και άλλων αυθαιρεσιών.

Της Ηρώς Ευθυμίου