You are here

Πράσινο στο ξενοδοχείο Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου

01/07/2022 12:40

Η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων με κόστος €100.000.000, της «Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου» στο δήμο Γεροσκήπου στην επαρχία Πάφου.

Η εκτιμώμενη περίοδος εκτέλεσης του έργου είναι 2,5 έτη μετά την έκδοση της σχετικής άδειας οικοδομής.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της ξενοδοχειακής μονάδας «Diamond Essence Hotel» χρονολογείται λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο χώρο που προγραμματιζόταν η ανέγερση του project, το οποίο στα αρχικά σχέδια εκτός από το ξενοδοχείο περιλάμβανε και δύο οικιστικούς πύργους.

Το τμήμα αρχαιοτήτων ζήτησε χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τις ανασκαφές του και η περιβαλλοντική αρχή ανέφερε ότι θα αναμένει με τη λήξη των ερευνών του τμήματος αρχαιοτήτων να τύχει ενημέρωσης για τα αποτελέσματα και στη συνέχεια με τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος αρχαιοτήτων, η περιβαλλοντική αρχή με διαφοροποίηση ή όχι θα προχωρήσει στην υιοθέτηση πρόσθετων όρων στην γνωμάτευση που αφορούν το ξενοδοχείο και την τελική χωροθέτηση του.

Στη βάση επίσης της προκαταρκτικής έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΠΕΕΠ) που υποβλήθηκε στην περιβαλλοντική αρχή στις 25/08/2017, στον αρχικό σχεδιασμό της ξενοδοχειακής μονάδας προβλεπόταν η κατασκευή 14 επιπέδων, συμπεριλαμβανομένου ισογείου και υπογείου χώρου με το μέγιστο ύψος του κτιρίου να ανερχόταν στα 53,31m. Το έργο ήταν δυναμικότητας 220 δωματίων/σουιτών (περιλαμβανομένων και condos), και καταλάμβανε συνολική δομημένη επιφάνεια 27.583,40 m2. Το αρχικό ποσοστό σφράγισης του εδάφους ήταν 52%, περίπου.

Νέος σχεδιασμός της ξενοδοχειακής μονάδας

Τα αναθεωρημένα σχέδια αφορούν την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 484 κλινών, οκτώ ορόφων και επιπλέον ισογείου και κήπου οροφής και συνολικού ύψους 40,60 m.

Με το νέο σχεδιασμό, το ποσοστό σφράγισης του εδάφους θα είναι 42% της συνολικής επιφάνειας του τεμαχίου, περίπου.

Αναλυτικά με το νέο σχεδιασμό, το προτεινόμενο έργο, περιλαμβάνει:

Στο υπόγειο

• Κέντρο ευεξίας (γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα μασάζ κλπ.),

• Υποστηρικτικούς χώρους (π.χ. καθαρού και/ ακάθαρτου κλιματισμού, αποθήκες τροφίμων, κάβα κρασιών, άλλους αποθηκευτικούς χώρους, δωμάτια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, γραφεία, χώρους εκπαίδευσης, χώρους αποβλήτων, δωμάτιο ΑΗΚ, κλπ.),

• 44 χώρους στάθμευσης.

Στο ισόγειο

• Χώρο υποδοχής, μπαρ, σαλόνι.

• Εστιατόριο, κουζίνα, τραπεζαρία πρωινού.

• Κατάστημα εφημερίδων, κατάστημα αναμνηστικών δώρων, υποκατάστημα τράπεζας, άλλο κατάστημα, ταξιδιωτικό πρακτορείο, κομμωτήριο.

Το ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά αμέσως μετά την ανέγερσή του, λειτουργώντας ως παραθεριστικό και τουριστικό θέρετρο για ντόπιους και τουρίστες.

Χαιρετίζει ο ΠτΔ

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή δρόμο ως «ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την Κύπρο».

«Ο δρόμος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς που ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας, πλέον γίνεται πραγματικότητα. Η σημερινή έναρξη των εργασιών κατασκευής μάς γεμίζει με αισιοδοξία αφού υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την Κύπρο», αναφέρει ο Πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Της Ηρώς Ευθυμίου