You are here

Προσφορές για την πρώτη πράσινη γειτονιά της Λεμεσού

22/08/2019 07:49

Γεγονός θα είναι σύντομα η πρώτη Περιβαλλοντική Γειτονιά της Λεμεσού.  Ο δήμος της πόλης ανακοίνωσε την προκήρυξη της προσφοράς για τα κατασκευαστικά έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση τους και της βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Η πρώτη Περιβαλλοντική Γειτονιά θα δημιουργηθεί στην περιοχή Ζακακίου – Ομόνοιας.

«Η προσοχή του Δήμου στρέφεται προς τις συνοικίες, με στόχο να τους δώσει μερίδιο από την ανάπτυξη της πόλης», αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Στην άλλοτε υποβαθμισμένη δυτική περιοχή το πρώτο εγχείρημα

Σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου Λεμεσού, η Περιβαλλοντική Γειτονιά, αποτελείται από δύο μέρη, την περιοχή που περιβάλλει το Η’ δημοτικό σχολείο και δημόσιο νηπιαγωγείο και με προαίρεση για επέκταση της κατά μήκος της οδού Σαρανταπόρου.

Τα κατασκευαστικά έργα για την πρώτη γειτονιά, αναμένεται να ξεκινήσουν περί τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, δεδομένου ότι δεν θα προκύψει οτιδήποτε απρόοπτο στη διαδικασία των προσφορών και ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται επίσης η προκήρυξη για τη δεύτερη γειτονιά, η οποία θα δημιουργηθεί στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα, μεταξύ των οδών Ηλυσίων, Νηρέως και Πήγασου.

«Με την έναρξη των εργασιών στις δύο αυτές περιοχές, ο δήμος Λεμεσού ξεκινά ένα πρόγραμμα δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση τους και της βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων», αναφέρει ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Πράσινες Γειτονιές σε ολόκληρη τη Λεμεσό

Στόχος του δήμου είναι όπως δημιουργήσει Πράσινες Γειτονιές σε όλη την πόλη.  Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει τη δημιουργία σταδιακά, γειτονιές από όλες τις συνοικίες της πόλης, αρχίζοντας άμεσα με τρεις γειτονιές στις συνοικίες του Αγίου Σπυρίδωνα, Ομόνοιας και Αγίου Νικολάου.  Το έργο προβλέπει επίσης τον ανασχεδιασμό επιλεγμένων δρόμων οι οποίοι συνδέονται με χώρους πρασίνου και σχολεία και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ποδηλατοδρόμους, εμπλουτισμό του πρασίνου και οργανωμένους χώρους στάθμευσης. Ο προϋπολογισμός για την κάθε γειτονιά είναι €1.000.000 και θα προέρχονται από το ταμείο του δήμου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαΐδη, οι γειτονιές αυτές θα αναγνωρίζονται με ειδικές σημάνσεις και μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, ώστε να καταστούν πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς για τα παιδιά και πιο ελκυστικές και όπως σημειώνεται, θα μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες και για περαιτέρω επέκταση τους στο μέλλον.

«Γενικά, οι περιβαλλοντικές γειτονιές είναι μια από τις δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης και ο στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης στις συνοικίες μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης», σημειώνει ο δήμαρχος Λεμεσού, τονίζοντας πως «η προσοχή του δήμου στρέφεται προς τις συνοικίες, με στόχο να τους δώσει μερίδιο από την ανάπτυξη της πόλης».

Υποδεικνύει επίσης ότι ο ορισμός «Περιβαλλοντική Γειτονιά» σημαίνει γειτονιές της πόλης, όπου εφαρμόζεται η ιδέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, ενώ αποθαρρύνεται η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

«Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον όπου οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια και σε ευχάριστο περιβάλλον είτε με τα πόδια, είτε χρησιμοποιώντας άλλα μέσα μεταφοράς, όπως π.χ. το ποδήλατο», αναφέρει ενδεικτικά.

Γειτονιές με επίκεντρο τον άνθρωπο

Στόχος των γειτονιών αυτών είναι επίσης η ενίσχυση της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης των κατοίκων.  Για αυτό και οι Περιβαλλοντικές Γειτονιές περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, χώρους με εμπλουτισμένο το πράσινο με συνεχείς δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων, χώροι με οργανωμένους ποδηλατοδρόμους, μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια για χρήση από όλους, χωρίς εμπόδια.

«Είναι γειτονιές με κατάλληλη κυκλοφοριακή διαχείριση και σύστημα μονοδρομοποιήσεων, για μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση του αυτοκινήτου, το όριο ταχύτητας είναι μειωμένο και προτεραιότητα δίνεται σε πεζούς και ποδηλάτες», αναφέρει ο Νίκος Νικολαΐδης.

Επισημαίνει ακόμη πως, για τη συγκεκριμένη πολιτική των Περιβαλλοντικών Γειτονιών, αποφασίστηκε να επιλεχθούν αρχικά περιοχές σε συνοικίες που θεωρούνται υποβαθμισμένες και οι γειτονιές που θα επιλέγονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν δρόμους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κοινωνικοποίηση των κατοίκων, αλλά και για χρήση από παιδιά και νεαρά άτομα.

«Πέραν τούτου, θα φροντίζαμε ώστε να περιλάμβανε η περιοχή τουλάχιστον ένα δημόσιο χώρο πράσινου, ο οποίος και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις, να αποτελούσε το επίκεντρο της ανάπλασης», αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού και υποδεικνύεται πως η πρώτη περιοχή που επιλέχθηκε, ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις που τέθηκαν.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου