You are here

ΠτΔ προς κοινοτάρχες Ακάμα: Θα ληφθείτε υπόψη

20/01/2023 12:28

Στο Δήμο της Πόλη Χρυσοχούς για την τέλεση μιας σειράς εγκαινίων, βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας τους κοινοτάρχες των κοινοτήτων Ακάμα ότι «θα ληφθούν υπόψη κατά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου και το κόστος που καλούνται να πληρώσουν από τις επιβαλλόμενες να ακολουθηθούν, οδηγίες».

Ο ΠτΔ έκανε λόγο για έργα που έχουν αναμορφώσει τον Δήμο και θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Σε χαιρετισμό του συνεχάρη τέως και νυν δήμαρχο και δημοτικά συμβούλια «που μέσα από τη στενή συνεργασία που ανέπτυξαν με την Κυβέρνηση έγινε κατορθωτό να τροχοδρομηθούν έργα αιχμής τα οποία σταδιακά αλλάζουν και διαμορφώνουν μια νέα όψη στον ακριτικό Δήμο Πόλης Χρυσοχούς».

«Το κυριότερο όλων σε συνέχεια της εξέλιξης που παρουσιάζει ο Δήμος έχουν δημιουργηθεί οι προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος πάντοτε των δημοτών της Πόλης Χρυσοχούς», όπως είπε.

Αιχμές για αυτοκινητόδρομο Πάφου - Πόλης

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είπε ο ΠτΔ εμπίπτει η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες, «παρά τα όποια προσκόμματα που κάποιοι θέλησαν να προβάλουν», όπως σημείωσε.

«Όταν με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση θέλησε να το υλοποιήσει, κάποιοι καλά γνωστοί και μη εξαιρετέοι για να μην προχωρήσω περαιτέρω, θεώρησαν ότι ήταν ασύμφορο το έργο. Δεν ήταν κερδοφόρο. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μέσα από την αποφασιστικότητα μας ο δρόμος βρίσκεται υπό εκτέλεση», τόνισε.

«Και τούτο, γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο αποτελούσε πάγιο και κυρίως απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των Αρχών, αλλά και των κατοίκων της επαρχίας Πάφου και του διαμερίσματος Χρυσοχούς», πρόσθεσε.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής της πρώτης φάσης του αυτοκινητόδρομου, συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύει, είπε, ότι δεν παραμείναμε στις εξαγγελίες.

«Διευκολύνοντας την προσβασιμότητα, εξάλλου, διανοίγονται νέες προοπτικές και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, την ανάδειξη του Δήμου σε ελκυστικό τόπο μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, νέους επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλά και δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Άμεσα συνυφασμένο με τον πιο πάνω στόχο είναι και η εκπόνηση γενναιόδωρων στεγαστικών σχεδίων για μόνιμη διαμονή ή δραστηριοποίηση στις ορεινές και ακριτικές περιοχές, εις τις οποίες περιλαμβάνεται και ο Δήμος Πόλης και οι κοινότητες του διαμερίσματος Χρυσοχούς, με ετήσιο προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε.

Σε εξέλιξη διαγωνισμός για επέκταση λιμανιού του Λατσιού

Ένα εξίσου σημαντικό έργο που επίσης αποτέλεσε διαχρονικό αίτημα του Δήμου και των γειτνιαζουσών κοινοτήτων, είναι, σημείωσε και η δρομολόγηση της επέκτασης του λιμανιού του Λατσιού, με κόστος πέραν των 45 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δημιουργία 350 νέων θέσεων ελλιμενισμού και αγκυροβολίου, ακόμα για κρουαζιερόπλοια.

«Ήδη, βρίσκεται εν εξελίξει ο διαγωνισμός για τους μελετητές του έργου και τα κατασκευαστικά έργα, και ευελπιστώ σύντομα μέσα από την ολοκλήρωση να προσφοροδοτηθεί και το έργο ώστε το συντομότερο να γίνει πραγματικότητα και οι νέες κατασκευαστικές εργασίες στο λιμάνι ως οι στόχοι και οι σκοποί μας».

Ο ΠτΔ χαρακτήρισε αυτονόητα τα πολλαπλά τουριστικά, οικονομικά και όχι μόνο οφέλη που θα προκύψουν για την ευρύτερη περιοχή από το εν λόγω έργο, αλλά και μέσω της ανάπτυξης ενός υγιούς ανταγωνισμού όλων των τουριστικών περιοχών του νησιού. 

Σημείωσε επίσης την έναρξη, από τις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος, του νέου σημείου εξυπηρέτησης επιδομάτων πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στον Δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς, αλλά και την επικείμενη τοποθέτηση κοινωνικού λειτουργού, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών σε όλο το διαμέρισμα της Χρυσοχούς. 

Πέραν των πιο πάνω,  κατέγραψε ακόμη την υλοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που έθεσε ενώπιον μας η τοπική Αρχή, η υλοποίηση των οποίων, πέραν της επίλυσης προβλημάτων και της κάλυψης των όποιων αναγκών, οδήγησε στη ουσιαστική μετεξέλιξη και αναμόρφωση του Δήμου, καθιστώντας τον,  παρά το μικρό του μέγεθος, σημείο αναφοράς.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έργα συνολικού κόστους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

  • Την κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι.
  • Την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου και τον εξωραϊσμό των αποθηκών της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο Λατσί.
  • Την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου.
  • Την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου.
  •  Την κατασκευή δέκα κυματοθραυστών για προστασία από τη διάβρωση των παραλιών του Δήμου.
  • Τη μελέτη για ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου.

Πέραν τούτων, σημείωσε τη στοχευμένη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, με:

  • Την επαναλειτουργία, αυτή την εβδομάδα, του θαλάμου ασθενών δυναμικότητας 11 κλινών.
  •  Τη στελέχωση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ως επίσης την ενίσχυση των υπηρεσιών της εξωνοσοκομειακής φροντίδας με περισσότερους ιατρικούς λειτουργούς.
  • Την επέκταση των ωρών λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος και του Χημείου.
  • Την ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα την 24ωρη κάλυψη του διαμερίσματος.

Επιπλέον τούτων, δρομολογήθηκε η υλοποίηση έργων, συνολικού ύψους πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

  • Την ανάπλαση και αναζωογόνηση του  παραδοσιακού πυρήνα στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.
  • Την ανάπλαση/  αναζωογόνηση του  παραδοσιακού πυρήνα στο Προδρόμι.
  • Τη μελέτη για την επέκταση στο λιμανάκι Λατσιού.

Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη των έργων

«Με την υλοποίηση και την τροχοδρόμηση των έργων που έχω αναφέρει, έχουν γίνει ορατά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν επιφέρει, είτε αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την προφανή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είτε τη συνεπακόλουθη προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.

Σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαία η αγορά και οι προγραμματιζόμενες τουριστικές αναπτύξεις, δεν είναι τυχαίες ή ασύνδετες με το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κατασκευή ο δρόμος Πόλης Χρυσοχούς – Πάφου που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές προσβασιμότητας σε μια των ωραιοτέρων ακριτικών περιοχών της Κύπρου και όχι μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα με τη δημιουργία και λειτουργία του Πάρκου του Ακάμα, που θα είναι ένα πάρκο πρότυπο».

Θα ληφθούν υπόψη οι κοινότητες Ακάμα

Ο ΠτΔ δεν παρέλειψε να απυθυνθεί στους κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα, σημείωσε ότι «διαβεβαιώνω τους φίλους κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα ότι θα ληφθούν υπόψη κατά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου και το κόστος που καλούνται να πληρώσουν από τις επιβαλλόμενες να ακολουθηθούν, οδηγίες, της περιβαλλοντικής Αρχής».

«Με τη λειτουργία του πάρκου που είναι υπό κατασκευή είμαι βέβαιος ότι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των κοινοτήτων και της Πόλης θα είναι ακόμη μεγαλύτερα», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε αίτημα του Δημάρχου της Π. Χρυσοχούς, σημειώνοντας ότι «αυτό που μπορώ μόνο να υποσχεθώ, διότι σε μερικές βδομάδες ολοκληρώνεται η θητεία μου στην προεδρία, είναι πως σε όσα έργα κριθούν ότι εμπίπτουν στην ερμηνεία του όρου 'οδικά έργα' και βεβαίως η συνεισφορά του κράτους θα είναι μεγαλύτερη μειούμενης της συνεισφοράς του Δήμου στο 20 τοις εκατόν όπως συμβαίνει σε όλα τα οδικά έργα».  

Έργα €339 εκατ. στην επαρχία Πάφου

Ο ΠτΔ ανέφερε επίσης, πως τα αναπτυξιακά έργα της Κυβέρνησης επεκτάθηκαν σε όλο το διαμέρισμα της Χρυσοχούς, με την ολοκλήρωση ή τη δρομολόγηση 20 έργων στις κοινότητες του διαμερίσματος, με κόστος 17 εκατομμύρι

Ενώ, συνολικά, στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης 141 έργα  συνολικού κόστους πέραν των 339 εκατομμυρίων ευρώ.

«Παραδίδοντας τις επόμενες των ημερών τη διακυβέρνηση του τόπου, νιώθω ήσυχος γιατί μέσα από τις πολιτικές που υιοθετήσαμε αλλά και τα έργα που υλοποιήσαμε χάρη στη στενή συνεργασία με τις τοπικές Κυβερνήσεις, ενισχύσαμε τις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, πολιτιστικές και τουριστικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο των πόλεων όσο και των δήμων και κοινοτήτων των ορεινών και ακριτικών περιοχών», είπε. 

«Αυτός άλλωστε υπήρξε και ο στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησής μας: Να οικοδομήσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες και απόλυτα δικαιολογημένες απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών», σημείωσε.