You are here

SOS από τμήμα περιβάλλοντος για 250 αναπτυξιακά έργα

25/10/2018 07:09

Σήμα κινδύνου για καθήλωση της ανάπτυξης σε μια κρίσιμη περίοδο όπου όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, στέλνει ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, τονίζοντας ότι 250 μεγάλα αναπτυξιακά έργα βρίσκονται στα ράφια της υπηρεσίας λόγω σοβαρής υποστελέχωσης της.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι «έχουμε μπλοκάρει από 250 μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως είναι ψηλά κτήρια, τουριστικές και μεικτές αναπτύξεις και μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες αυτή την περίοδο προβαίνουν σε έργα επέκτασης, διαχείρισης αποβλήτων και νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς».

Χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική λέγοντας ότι «έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμοδίους προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο καθήλωσης της ανάπτυξης διότι το τμήμα περιβάλλοντος χρειάζεται πάνω από 2,5 χρόνια για να εξετάσει όλες αυτές τις αναπτύξεις που βρίσκονται ενώπιον του. Συν άλλες 60 αναπτύξεις για πολυώροφα κτήρια που εξετάζει η πολεοδομία και θα προωθήσει μετά στο τμήμα περιβάλλοντος για αξιολόγηση και έκδοση γνωμάτευσης».

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξήγησε ότι στην ουσία με αυτή την πληθώρα έργων που εκκρεμούν ενώπιον του τμήματος περιβάλλοντος θα μπλοκαριστεί νομικά η ανάπτυξη διότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση και γνωμάτευση της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από τα έργα τότε ούτε η πολεοδομία μπορεί να εκδώσει άδειες, άρα σταματά η ανάπτυξη είπε.

Και αυτό επειδή από το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση έκοψε από το οργανόγραμμα 20 θέσεις από το τμήμα περιβάλλοντος.

«Η στελέχωση της υπηρεσίας βρίσκεται στα επίπεδα της περασμένης δεκαετίας με τις απαιτήσεις που όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι σήμερα», είπε.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν μιλούμε για μεγάλους αριθμούς όπως στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση αλλά μόλις 40 -50 θέσεις λειτουργών του τμήματος που θα πρέπει όμως να υπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2019. Σε αντίθετη περίπτωση η ανάπτυξη των μεγάλων έργων νομικά θα σταματήσει χωρίς τη γνωμάτευση της ΜΕΕΠ διότι ούτε η πολεοδομία μπορεί να εκδώσει οποιαδήποτε άδεια», επανέλαβε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι εκκρεμεί και το αίτημα για τη σύσταση του κλάδου ελέγχου και επιθεωρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ελέγχονται ισότιμα και αξιοκρατικά όλες οι αιτήσεις.

«Ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Καδής απέστειλε τον περασμένο Σεπτέμβρη τα αιτήματα του τμήματος περιβάλλοντος προς το υπουργείο οικονομικών και αναμένουμε την απάντηση», ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου