You are here

Στη βουλή η αποκοπή 200 κυπαρισσιών στο Μενεού

19/12/2019 07:10

Την άμεση εγγραφή του θέματος της αποκοπής αριθμού κυπαρισσιών από εταιρεία που προωθεί φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μενεού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος, ζητά με δεύτερη επιστολή το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Ο βουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, απέστειλε δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμο Αδάμου για αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος της κοπής κυπαρισσιών στο δήμο Μενεού.

Ο κ. Περδίκης στην επιστολή του τονίζει ότι μετά τις εορτές των Χριστουγέννων η επιτροπή οφείλει να ενημερωθεί για την εξέλιξη της υπόθεση και τις ενέργειες των αρμόδιων τμημάτων για τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να προληφθεί η περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Με επιστολή που απέστειλε επίσης προς το τμήμα περιβάλλοντος υποδεικνύει ότι σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, το τμήμα δασών και την αστυνομία, θα πρέπει να εντοπιστούν αυτοί που ευθύνονται για την αποκοπή των δέντρων και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ το τμήμα περιβάλλοντος απαντώντας στην επιστολή του κ. Περδίκη, παραδέχεται ότι η εταιρεία η οποία είχε ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει το φωτοβολταϊκό πάρκο 5 MW προχώρησε στην αποκοπή και αποξήλωση μεγάλου αριθμού κυπαρισσιών παραβαίνοντας τους όρους της γνωμοδότησης της περιβαλλοντικής αρχής και ως εκ τούτου το τμήμα πολεοδομίας εξέδωσε ειδοποίηση επιβολής στις 14/11/2019 για τερματισμό των εργασιών και κατάθεση μελέτης αποκατάσταση των ειδών που αποψιλώθηκαν.

Η εντολή μου ήταν στη βάση της γνωμοδότησης

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σε δηλώσεις στη StockWatch επανέλαβε ότι από τη στιγμή που η εταιρεία είχε εξασφαλίσει θετική γνωμάτευση από την περιβαλλοντική αρχή για την κατασκευή του έργου και ακολούθως πολεοδομική άδεια, το τμήμα δασών εφαρμόζοντας τον περί Δασών Νόμο έδωσε άδεια για κλάδεμα και αποκορύφωση 200 κυπαρισσιών αλλά μόνο των ξηρών κλαδιών στη βάση και των όρων της περιβαλλοντικής αρχής.

Να ανακληθεί η άδεια

Ο βουλευτής των Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του στη StockWatch, τόνισε ότι «από τη στιγμή που έχει επιδοθεί διάταγμα από την πολεοδομία και έχει σταματήσει το έργο θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά τιμωρητικά μέτρα με σοβαρή ποινή προς την εταιρεία ή να ανακληθεί η άδεια της. Μόνο έτσι θα σταματήσει η ολίγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «τα μέτρα που θα επιβληθούν στην εταιρεία δεν θα πρέπει να περιοριστούν στη διόρθωση της ζημιάς με τη φύτευση μερικών άλλων δέντρων, στο πότισμα ή άλλων παρόμοιων ενεργειών.  Θα πρέπει να ανακληθεί η άδεια από τη στιγμή που υπάρχει παραβιάσει των όρων εντολής».

Να επιβληθούν παραδειγματικά μέτρα

Μέτρα που θα αποτρέπουν παρόμοιες ενέργειες ζητά και ο εκτελεστικός διευθυντής του κυπριακού ιδρύματος περιβάλλοντος Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να επιβληθούν τα αυστηρά μέτρα έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται οι περιβαλλοντικές γνωματεύσεις και οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος».

Υπενθυμίζεται ότι η Haffneve Holding έλαβε το 2016 άδεια για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιωτικό τεμάχιο με ουσιώδη όρο στην άδεια, οι περίφημες δεντροστοιχίες που υπάρχουν στην περιοχή να διατηρηθούν και να μην κοπούν.

Η εταιρεία ξεκίνησε να κόβει τα δέντρα όταν τον Οκτώβριο του 2019 το τμήμα δασών της έδωσε άδεια κλαδέματος όσων κυπαρισσιών έχουν ξηρανθεί.  Αντί τούτου η εταιρεία προχώρησε στην κοπή 200 και πλέον κυπαρισσιών με αποτέλεσμα το Τμήμα Πολεοδομίας να στείλει στις 14 Νοεμβρίου «ειδοποίηση επιβολής» στην Haffneve και σε δεύτερη εταιρεία, τη Yiorkie, και τις καλεί να τερματίσουν «άμεσα οποιεσδήποτε εργασίες για το έργο».

Μέρες μετά η StockWatch διαπίστωσε ότι οι εργασίες στο φωτοβολταϊκό πάρκο συνεχίζονται.

Της Ηρώς Ευθυμίου