You are here

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αποκοπή εκατοντάδων κυπαρισσιών

03/12/2019 07:10

Στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού περιβάλλοντος Κώστα Καδή ότι θα διενεργηθεί διοικητική έρευνα από ερευνών λειτουργό για την αποκοπή μεγάλου αριθμού κυπαρισσιών στο Μενεού, βουλευτές καλούν τον υπουργό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφεύγονται αυτού του μεγέθους οικολογικές καταστροφές.

Παράλληλα προωθούν την εγγραφή και εξέταση του θέματος και από την κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καδής αντιδρώντας στο δημοσίευμα της StockWatch σχετικά με την αποκοπή μεγάλου αριθμού κυπαρισσιών από εταιρεία που προωθεί φωτοβολταϊκό πάρκο στο δήμο Μενεού, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στο διορισμό ερευνώντος λειτουργού για διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες κοπής των κυπαρισσιών αλλά και να διερευνηθεί κατά πόσο ενέργειες ή παραλείψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είχαν ως αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στην πτηνοπανίδα της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα ώστε να αναδειχθούν οι αδυναμίες που υπάρχουν στο σύστημα ελέγχου των χορηγούμενων αδειών.

Παράλληλα τόνισε ότι «θα πρέπει να παρέμβει η βουλή με την εγγραφή του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος», προσθέτοντας ότι «τα κυπαρίσσια καταστράφηκαν εντελώς και δεν υπάρχει καμία ελπίδα αναζωογόνησης τους».

Συνυπογράφουν και οι βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου σε δηλώσεις στη StockWatch τονίζει ότι «η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της χλωρίδας του τόπου ευρύτερα είναι αδιαπραγμάτευτη».

Κάλεσε τον υπουργό περιβάλλοντος να προχωρήσει την έρευνα ώστε να διαφανεί γιατί η εταιρεία προέβη σε αυτή την πράξη κατά παράβαση των εντολών εργασιών τους και να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

«Το θέμα είναι κρατικό και η έρευνα θα πρέπει να γίνει υπεύθυνα σε ανώτατο επίπεδο και δεν μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία να παραβαίνει τις όποιες ενδείξεις και επισημάνσεις των κρατικών υπηρεσιών ειδικά όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος το οποίο για εμάς είναι το κορυφαίο ζήτημα», σημείωσε.

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ευανθία Σάββα, διερωτήθηκε «γιατί αφού εκδόθηκε μια πολεοδομική άδεια στη βάση περιβαλλοντικής γνωμάτευσης που ανέφερε ρητώς ότι πρέπει να προστατευθούν τα κυπαρίσσια, το τμήμα δασών παραχώρησε άδεια για κοπή μεγάλου αριθμού κυπαρισσιών», αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο του Τμήματος.

Έθεσε επίσης το ερώτημα «εάν το τμήμα δασών έλαβε υπόψη την περιβαλλοντική γνωμάτευση», κάνοντας ταυτόχρονα τη διαπίστωση ότι «επικρατεί δυστοκία στη συνεννόηση μεταξύ των τμημάτων του κράτους. Δεν υπάρχει κανένα έλεγχος διότι και το τμήμα περιβάλλοντος έπρεπε να ελέγχει εάν εφαρμόζονται οι όροι που επιβάλλει αλλά και το τμήμα δασών θα έπρεπε να επιβλέπει τη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή μιλούμε για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς οι υπηρεσίες πήραν είδηση την καταστροφή μετά που ήδη είχε γίνει.Το πρόβλημα της κακής ή καθόλου συνεννόησης των υπηρεσιών είναι διαχρονικό», υπέδειξε.

Την εγγραφή του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος από τους βουλευτές Λάρνακας εισηγήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης.

Τόνισε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ενσκήψουν στο θέμα της ανεξέλικτης κατάστασης που έχει οδηγεί τον κάθε επιχειρηματία να μην τηρεί ούτε και να σέβεται τους νόμους, πολύ περισσότερο το περιβάλλον».

Εξέφρασε τη θέση ότι «ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα ώστε να διαφανεί εάν υπάρχουν κενά στη συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων και να αποδοθούν εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες».

Σημείωσε ότι «θα παρακολουθούμε το θέμα μέσα και από κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Απαιτείται κρατικός μηχανισμός ελέγχου

Αντιδράσεις για το θέμα υπάρχουν και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης δήλωσε στη StockWatch, ότι «το κράτος θα πρέπει να εξεύρει το μηχανισμό που να επιβάλλει άμεσα το νόμο ώστε να μην γίνεται μεγαλύτερη καταστροφή χωρίς να τιμωρείται κανένας αλλά και να περνά και το μήνυμα ότι προχωρήστε και με ένα πρόστιμο λύνεται το πρόβλημα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «ο υπουργός περιβάλλοντος θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες έρευνες ώστε να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος και έγινε αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή, διότι εάν δεν ληφθούν παραδειγματικά μέτρα θα συνεχίσουν να διαιωνίζονται τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του Πτηνολογικού Συνδέσμου Μάρτιν Χελιγκερ, ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι γενικότερο διότι ενώ μπαίνουν όροι για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών, ούτε ο μηχανισμός που να ελέγχει εάν εφαρμόζεται ο νόμος».

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν κάποιοι και να προκαλούν μεγάλη οικολογική καταστροφή, όπως αυτή με την αποκοπή εκατοντάδων κυπαρισσιών από εταιρεία που προωθεί τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στο δήμο Μενεού - Δρομολαξιάς.

Της Ηρώς Ευθυμίου