You are here

Συνεργασία με Παγκόσμια Τράπεζα για ανάπτυξη Ακάμα

02/02/2023 15:51

Μερικά εκατομμύρια ενδέχεται να εξασφαλίσει το Υπουργείο Γεωργίας από την Παγκόσμια Τράπεζα για ώθηση έργων και δράσεων στις κοινότητες Ακάμα.

Μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι «παρουσιάσαμε τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης του Ακάμα και το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή έχοντας ως προϋπόθεση της προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

«Υπάρχει τεράστια εμπειρία από πλευράς Παγκόσμιας Τράπεζας και μας έχουν υποδειχθεί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αρχίσει μια συνεργασία είτε απευθείας με την Παγκόσμια Τράπεζα είτε μέσω της ΕΕ, δηλαδή να έχουμε την οικονομική συνδρομή της ΕΕ».

Ειδικότερα, είπε, «αποφασίσαμε να διερευνήσουμε ακριβώς περισσότερο αυτούς τους τρόπους, να ετοιμάσουμε τους όρους εντολής για τη συνεργασία μας».

Τόνισε πως σε αυτή τη συνεργασία πέραν από τους ειδικούς που θα εμπλακούν από πλευράς Παγκόσμιας Τράπεζας, υποχρεωτικά θα υπάρχει και η συνδρομή τοπικών φορέων.

«Δηλαδή, θα γίνει και διαβούλευση με τους κατοίκους των κοινοτήτων της χερσονήσου του Ακάμα, ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα οδηγήσει τις κοινότητες στην αειφόρο ανάπτυξη και θα αξιοποιήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το σπουδαίο φυσικό περιβάλλον της περιοχής», σημείωσε ο κ. Καδής.

Αυτό που συζητήθηκε είναι να αναπτυχθεί μια στρατηγική τουρισμού στηριζόμενη στη διατήρηση της φύσης η οποία θα αξιοποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ακάμα.

Ο κ. Καδής τόνισε πως είναι ξεκάθαρο «ότι δεν θα είναι μια στρατηγική που θα αποτελεί ένα έγγραφο το οποίο θα μπει σε ένα συρτάρι, αλλά θα περιλαμβάνει δράσεις και έργα τα οποία θα υλοποιηθούν στη βάση συγκεκριμένης χρηματοδότησης ανάλογα με το έργο».

Αναφέρθηκε παράλληλα, στο παράδειγμα της Ελλάδας η οποία σε ανάλογες περιπτώσεις έλαβε χρηματοδότηση η οποία ανήλθε σε κάποια εκατομμύρια.

Της Ηρώς Ευθυμίου