You are here

Τρέχουν οι διαδικασίες για ανάπτυξη Ακάμα

17/07/2019 13:57

Στα χέρια του πολεοδομικού συμβουλίου βρίσκεται το σχέδιο του τμήματος δασών για την ανάπτυξη του εθνικού πάρκου του Ακάμα.

Όπως δήλωσε στη StockWatch,ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου παρουσίασαν σήμερα στην τριμελή επιτροπή του πολεοδομικού συμβουλίου, το οποίο θα ετοιμάσει το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, το δικό τους σχέδιο που είναι στα πρότυπα άλλων διεθνών πάρκων και το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για το εθνικό πάρκο Τροόδους.

Εξήγησε ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία οδικού δικτύου, επτά εισόδων και μικρών υποδομών καθώς και υπηρεσίες για τη διακίνηση επισκεπτών σε περιοχές που δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Ο κ. Αλεξάνδρου δήλωσε επίσης ότι «σκοπός του σχεδίου είναι να προστατευθεί η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και τα άλλα πολιτιστικά στοιχεία με τη λήψη μέτρων και την καλύτερη οργάνωση των επισκεπτών».

Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τη διακίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων και γουρούνων μέσα στο πάρκο και τις αμμώδεις περιοχές».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «θα βελτιώσουμε την ίδια την εμπειρία του επισκέπτη διότι θα μπορεί να διακινείται χωρίς εμπόδια μέσα στο πάρκο».

Ταυτόχρονα τόνισε με έμμεσο τρόπο ότι θα ενισχυθεί και η οικονομία των τοπικών κοινοτήτων διότι θα αυξηθούν οι επισκέπτες στην περιοχή τους.

Στο μεταξύ είπε ότι «το τμήμα δασών προωθεί τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τις υποδομές ώστε η αρχιτεκτονική τους να συνάδει με το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα, τη μελέτη του οδικού δικτύου, αλλά και δέουσα μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανάπτυξη του τμήματος δασών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, «θα είναι έτοιμα μέχρι τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.

Της Ηρώς Ευθυμίου