You are here

Ζητούν άμεση εξαγγελία Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

10/08/2022 15:34

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή απέστειλε ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς ζητώντας την εξαγγελία του σχεδίου το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο μήνα και την κατάργηση της λευκής ζώνης που είναι σε ισχύ μέχρι τέλος Αυγούστου 2022.

Στην επιστολή τονίζεται ότι ο σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσουν με την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την εξαγγελία του εντός Σεπτεμβρίου το αργότερο καταργώντας τη Λευκή Ζώνη που είναι σε ισχύ μέχρι τέλος Αυγούστου 2022.

Σημειώνει ότι σίγουρα το Τοπικό Σχέδιο δεν μπορεί να ικανοποιήσει 100% όλες τις κοινότητες του Ακάμα και όλους τους ιδιοκτήτες.  Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία ώρα να εισακουστεί και η κοινότητα Ίνειας και τα δίκαια αιτήματα της, προσθέτει.

Επισημαίνει ακόμη ότι η επιστολή θα δοθεί στη δημοσιότητα για να υπάρχει διαφάνεια στα αιτήματα των Ιδιοκτητών.

Αναμένουμε, επισημαίνει, ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη λειτουργώντας στο πλαίσιο ισοπολιτείας και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών της θα σεβαστεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα προτείνει μια δίκαιη αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών που δεν θα στερούνται των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.

Ο μόνος αποδεκτός και δίκαιος τρόπος αποζημίωσης είναι η εκτίμηση της σημερινής αξίας των κτημάτων αυτώνβάση συντελεστή δόμησης και άλλων πολεοδομικών χαρακτηριστικών που είχε το κάθε κτήμα πριν την επιβολή των μηδενιστικών περιορισμών. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει, επισημαίνει και η γνωμάτευση από έγκριτους  νομικούς και την οποία έχουμε παραδώσει στη Προεδρία. 

Αναμέμεται με την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου το Σεπτέμβριο 2022 και δήλωση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που να δεσμεύεται ότι σε ευθέτω χρόνο θα δώσει  η κυβέρνηση τα αντισταθμιστικά κίνητρα και τις αποζημιώσεις στους επηρεαζόμενους Ιδιοκτήτες για να μπορέσει να υπάρξει ένα Τοπικό Σχέδιο έστω και με κάποια ήπια μορφή ανάπτυξης γύρω από τις Κοινότητες και που θα ικανοποιεί την Περιβαλλοντική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας και δίκαιες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Της Ηρώς Ευθυμίου