You are here

ESG: Ευκαιρίες πράσινης ανάπτυξης στον τομέα φιλοξενίας

22/03/2023 12:21

Εκτεθειμένος σε θέματα ESG (περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνηση), είναι ο τομέας φιλοξενίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι οι τράπεζες εστιάζονται στον τομέα ακινήτων με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του στο συνέδριο του ΣΤΕΚ, με τίτλο, «Τουρισμός: Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη», ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο των τραπεζών στην επίτευξη του στόχου για την πράσινη ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ο ρόλος των τραπεζών είναι ξεκάθαρος, καθώς χρηματοδοτούν τις περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από φέτος στα αποτελέσματα του 2023 (πρώτα αποτελέσματα το 2024) είναι αναγκασμένες να παρουσιάζουν και το λεγόμενο green asset ratio, δηλαδή τι αντισταθμιστικά μέτρα λαμβάνονται σε μια επένδυση που εμποδίζει την κλιματική αλλαγή και πως προσαρμόζεται η επένδυση με σκοπό την κλιματική αλλαγή.  

Σοβαρός ο ρόλος της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η ΕΚΤ, πήρε πολύ σοβαρά το ρόλο της στο θέμα αυτό εστιάζοντας στον πιο σημαντικό τομέα τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί, ο οποίος είναι ο τομέας των ακινήτων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης συμφωνίας.

Αναφερόμενος στον τομέα της φιλοξενίας είπε, ότι είναι πολύ εκτεθειμένος στο ESG (περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση) διότι θα πρέπει να διαχειριστούν την εξοικονόμηση ενέργειας στη φιλοξενία, την διαχείριση των αποβλήτων τη χρήση νερού και πολλά άλλα έξοδα τα οποία θα μπορούσαν να μειωθούν.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν και βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία όσον αφορά τις εκπομπές αερίων, στο περιβάλλον χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμη για να φθάσουμε στο πλην 55% μέχρι το 2030 και στην εξισορρόπηση το 2050.

Σημείωσε ότι «η εξισορρόπηση δεν σημαίνει μηδέν εκπομπές ρύπων».

Οι δυο κλάδοι που θα παραμείνουν, είπε, είναι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας όχι όμως από πλευράς διοξειδίου του άνθρακα (λιπάσματα, άζωτο), καθώς αυτά αντισταθμίζονται με το πράσινο, εξ ου και η προσπάθεια της ΕΕ για φύτευση 1 τρισεκατομμυρίου δέντρων και αφαίρεση άνθρακα από την ατμόσφαιρα με νέες τεχνολογίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου