You are here

Απαιτούν προεδρική παρέμβαση για την ηχορύπανση

09/08/2022 10:30

Το πρόβλημα με την ηχορύπανση που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλέον το διακύβευμα είναι το ίδιο το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου.

«Ως ΣΤΕΚ προειδοποιήσαμε δεκάδες φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά, τον περασμένο Μάιο σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται αφού δεν λαμβάνονται οι απαιτούμενες τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται για πάταξή του από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ως επίσης και την τοπική αυτοδιοίκηση», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια να ανταπεξέλθουν πολύ δύσκολων καταστάσεων, που προκάλεσε η πανδημία του COVΙD-19 και η απώλεια της ρωσικής αγοράς. «Δυστυχώς όμως κινδυνεύουμε να τα καταστρέψουμε όλα από μόνοι μας λόγω… θορύβου!!!», προστίθεται.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ηχορύπανση δημιουργεί πρόσκαιρα κέρδη για κάποιους αλλά η ζημιά που δημιουργείται στο τουριστικό μας προϊόν είναι πολλαπλάσια και θα έχει μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο για όλους», προστίθεται.

«Άλλωστε, στην Κύπρο ξέρουμε από πρώτο χέρι πως άμα προλάβει και σου βγει το όνομα μετά πολύ λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις. Ως ξενοδόχοι δεχόμαστε καθημερινά τα  έντονα παράπονα των τουριστών αλλά και των οργανωτών ταξιδιών και πολύ φοβόμαστε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα σύντομα θα αποτελέσει τη βασική αιτία απώλειας τουριστικών ροών προς τη χώρα μας». 

«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τουριστικούς φορείς) ώστε να βρεθεί τρόπος πάταξης της συγκεκριμένης παρανομίας προτού να είναι αργά!», καταλήγει.

Καθημερινά αναχωρούν από την Κύπρο δυσαρεστημένοι τουρίστες και η δυσφήμηση που κάνουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας είναι τεράστια. Είναι λυπηρό την ώρα που γίνονται προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και που άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εμείς στην Κύπρο να μένουμε εκτεθειμένοι επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέρμα στην ασύδοτη χρήση μεγαφώνων και όχι μόνο.