You are here

Ελληνική: Στήνει τμήμα για θέματα πράσινης οικονομίας

23/09/2021 11:42

Εξειδικευμένο τμήμα το οποίο θα ασχολείται με το τρίπτυχο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και θέματα βιωσιμότητας, στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, συστήνει η Ελληνική Τράπεζα και δεσμεύεται για την παροχή πράσινης χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η Τράπεζα αναγνωρίζει την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην ευημερία του τόπου και στη βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, σχεδιάζοντας με συνέπεια τις δράσεις της, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και συμβάλλοντας στην κοινωνική ευημερία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG).

Η Ελληνική όπως αναφέρεται, «στοχεύει να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πρεσβευτή της ταχείας μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, που αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ)».

«Στοχεύοντας σε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον και στην αναστροφή των συνεπειών  της κλιματικής αλλαγής, η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται για πράσινη και κοινωνική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προσφέροντας ποιοτικές επιλογές και λύσεις», όπως αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η Ελληνική Τράπεζα θα προσφέρει προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες με συμβουλές και κίνητρα προς τους πελάτες της, ώστε να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις με μέτρα βιωσιμότητας, προωθώντας την υπεύθυνη και βιώσιμη τραπεζική με την υιοθέτηση κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG).

Σημειώνεται ότι διαχρονικά, η Ελληνική εφαρμόζει βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας, χρηματοδοτεί «πράσινες» επιχειρήσεις και συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών και πράσινων δράσεων.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι η Ελληνική Τράπεζα ήταν η πρώτη τράπεζα στην Κύπρου που εντάχθηκε στο Priceless Planet Coalition, μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Mastercard, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε στην έκδοση οικολογικών καρτών, χρησιμοποιώντας υλικά από τον Κατάλογο Βιώσιμων Υλικών της Mastercard.

Προστίθεται ότι η τράπεζα δανειοδοτεί έργα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, εφαρμόζοντας κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης καινούργιων χρηματοδοτήσεων, ενώ μειώνει διαρκώς το αποτύπωμά της με το σχεδιασμό ενεργειακών κτηρίων και την εφαρμογή συστημάτων που προωθούν τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.