You are here

Guindos: H κλιματική αλλαγή απειλεί τις τράπεζες

18/03/2021 06:45

H κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική πηγή συστημικού κινδύνου, ιδίως για τις τράπεζες των οποίων τα χαρτοφυλάκια επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos με άρθρο του στη StockWatch.

Η ΕΚΤ σχεδίασε την πρώτη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που αφορά την κλιματική αλλαγή για το σύνολο της οικονομίας, με σκοπό να βοηθήσει τόσο τις αρχές όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες τα επόμενα 30 χρόνια.

Στο άρθρο που ο Luis de Guindos επέλεξε τη StockWatch από την Κύπρο για να δημοσιεύσει, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή διακρίνονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τον φυσικό κίνδυνο, ο οποίος απορρέει από την αναμενόμενη αύξηση της συχνότητας και του μεγέθους των καταστροφών που προκαλούνται από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τον κίνδυνο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου η καθυστερημένη ή απότομη εφαρμογή κλιματικών πολιτικών με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα μπορούσε να ασκήσει αρνητική επίδραση σε ορισμένες βιομηχανίες που εξαρτώνται περισσότερο από την ενέργεια και τον άνθρακα, όπως είναι οι εξορύξεις, η τσιμεντοβιομηχανία ή η βιομηχανία χάλυβα.

«Τόσο ο φυσικός κίνδυνος όσο και ο κίνδυνος μετάβασης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εάν τα τραπεζικά ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα σε δάνεια και περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ενώ όμως συνηθίζεται να γίνεται διάκριση μεταξύ των δύο ειδών κινδύνου, στην πραγματικότητα αυτοί είναι αλληλένδετοι», αναφέρει.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, χωρίς περαιτέρω κλιματικές πολιτικές το κόστος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από ακραία φαινόμενα αυξάνεται σημαντικά.

Το άρθρο πέραν της StockWatch  δημοσιεύθηκε ως άρθρο γνώμης στις ακόλουθες εφημερίδες και περιοδικά: De Tijd (Βέλγιο), Kauppalehti (Φινλανδία), L’ Agefi (Γαλλία), Börsen-Zeitung (Γερμανία), Καθημερινή (Ελλάδα), Il Sole 24 Ore (Ιταλία), El Economista (Ισπανία).

Δείτε το άρθρο στη στήλη «Απόψεις»

Γ.Χ.