You are here

33 πράσινα σημεία εντός 2015

03/01/2014 14:38
Μέχρι τα μέσα του έτους 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί 33 πράσινα σημεία, όπως είπε ο υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε δηλώσεις του σήμερα μετά από συνάντηση με την επίτροπο περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.

Ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι, μέχρι το Μάρτιο του 2014, θα υπάρχουν επίσης απαντήσεις από τους ενδιαφερομένους σχετικώς με το έργο διαχείρισης αποβλήτων στη Λεμεσό, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατακύρωση του έργου και αμέσως μετά θα προχωρήσει και το αντίστοιχο έργο για τη Λευκωσία.

Επίσης, είπε ο υπουργός εσωτερικών, συζήτησαν για τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης και τη σύσταση ομάδας επιστημόνων για την εξέταση των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως Νατούρα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τις κοινότητες, με στόχο να περιορισθούν αυτές οι εκτάσεις προς όφελος των περιουσιών ιδιοκτητών αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης.

Σήμερα, δήλωσε η κ. Παναγιώτου, «είχαμε μίαν εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών, με βασικά θέματα στην ατζέντα μας τη διαχείριση των αποβλήτων και επίσης τη διαχείριση των περιοχών προστασίας της φύσης, Νατούρα 2000».

«Για εμάς», είπε η επίτροπος περιβάλλοντος, «είναι πολύ σημαντικό το να προχωρήσουν πολύ γρήγορα τα θέματα, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση αποβλήτων, να ολοκληρωθούν τα έργα, οι υποδομές δηλαδή, όπως και η εκπαίδευση του κοινού, των πολιτών, διότι σε αυτούς βασιζόμαστε για να επιτύχουμε τους ευρωπαϊκούς μας στόχους και, βεβαίως, να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά και να έχουμε και έσοδα, διότι τα σκουπίδια είναι πολύτιμοι φυσικοί πόροι και είναι χρήματα στο τέλος της ημέρας».

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου υπήρξε κατάληξη «σε κάποια χρονοδιαγράμματα και είμαστε», πρόσθεσε, «ικανοποιημένοι από τον προγραμματισμό, τον οποίο όμως θέλουμε να δούμε να υλοποιείται μέσα στους χρόνους που έχουν τεθεί».

«Όσον αφορά τις περιοχές προστασίας της φύσης», συνέχισε, «είναι ένα ανοικτό θέμα, κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και ως προς τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες γης, ούτως ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τις περιοχές που ήδη έχουν καθορισθεί ως προστατευόμενες, αλλά να έχουν και κάποια έσοδα».

Έτσι, δήλωσε η κ. Παναγιώτου, «έχουμε δεσμευθεί ότι θα επανέλθουμε με κάποιες προτάσεις για να προχωρήσει και αυτό το θέμα θετικά».

«Είχαμε, πράγματι, μίαν πολύ εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών, αναφέροντας ότι στη διάρκειά της, τους απασχόλησαν τρία θέματα, από τα οποία «το ένα έχει να κάνει με τα πράσινα σημεία και για το που ευρίσκεται η όλη προσπάθεια, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του έτους 2015 να έχουν ολοκληρωθεί τριάντα τρία πράσινα σημεία».

«Το δεύτερο», συνέχισε ο κ. Χάσικος, «ήταν, ευρύτερα, η διαχείριση αποβλήτων και έχουμε ενημερώσει για το πως έχουν προγραμματισθεί και που ευρίσκεται σήμερα το θέμα».

«Για τη Λεμεσό», είπε ο κ. Χάσικος, «έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών και αναμένεται ότι, μέχρι το Μάρτιο, θα έχουν έλθει απαντήσεις από τους ενδιαφερομένους, για να προχωρήσουμε στην κατακύρωση».

«Αμέσως μετά», πρόσθεσε, «προχωρούμε και με τη Λευκωσία», ενώ «το τρίτο θέμα που συζητήσαμε», είπε, «ήταν για τις περιοχές Νατούρα, όπου ήδη το υπουργείο εσωτερικών προχώρησε με προκήρυξη προσφορών για την εξασφάλιση ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι θα ξαναδούν όλες τις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Νατούρα και, στη συνέχεια, θα υπάρξει διαβούλευση με τις κοινότητες, με στόχο πάντοτε, εκεί και όπου μπορούμε», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών, «να περιορίσουμε αυτές τις εκτάσεις, πάντα προς όφελος των περιουσιών ιδιοκτητών αλλά και για να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τη φύση».