You are here

To 4, 8% των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων καταλήγει στη θάλασσα

06/11/2019 15:42

To 4, 8% των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων καταλήγει στη θάλασσα, ανέφερε στη βουλή η λειτουργός του τμήματος περιβάλλοντος, Χρυστάλλα Στυλιανού.

Η κ. Στυλιανού, η οποία μιλούσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος, η οποία εξέτασε το θέμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα αστικά λύματα 91/271/ΕΟΚ, της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος για την πλήρη εφαρμογή τους, προειδοποίησε ότι η Κύπρος κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο εάν δεν ληφθούν σύντομα τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε «οι 31 από τους 57 οικισμούς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εφαρμογής, δηλαδή οι δήμοι ή ομάδες χωριών, δεν έχουν συστήματα συλλογής λυμάτων με αποτέλεσμα η προσφυγή παράβασης κατά της κυπριακής Δημοκρατίας».

Η επίτροπος περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου υπογράμμισε ότι «η Κύπρος οδηγείται σε πρόστιμο από την ΕΕ εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Τόνισε ότι χρειάζεται έντονη πολιτική απόφαση ώστε τα θέματα που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να αποτελέσουν πολιτική προτεραιότητα για το κράτος διότι θα έπρεπε από το 2012 να είχαν ληφθεί μέτρα».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Ισπανία για 17 οικισμούς επιβλήθηκε πρόστιμο €190 χιλιάδες ευρώ την ημέρα ή γύρω στα €60 εκ.

Από μέρους του τμήματος αναπτύξεως υδάτων η ανώτερη λειτουργός Λία Γεωργίου ενημέρωσε την επιτροπή ότι το υπουργικό συμβούλιο έθεσε χρονικό διάστημα μέχρι το 2027 για να ολοκληρωθούν τα έργα και ήδη ενημέρωσε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου κατήγγειλε ότι αγνοήθηκε η επιτροπή περιβάλλοντος, αφού οι αρμόδιοι δεν παρέστησαν στη συνεδρία, όπως η νομική υπηρεσία.

Σημείωσε ότι «ως αρμόδια επιτροπή ζητούμε να διαπιστωθεί επακριβώς που βρισκόμαστε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εάν συνεργάζονται τα αρμόδια υπουργείου με τις υπηρεσίες όπως και τα αποχετευτικά συμβούλια για αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος επεσήμανε τον κίνδυνο επιβολής υπέρογκων προστίμων.

«Και ενδεχομένως να μην τους ενδιαφέρει εάν οι δημότες τους επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα που πιθανός να μας επιβάλει η ΕΕ», είπε.

Ο κ. Κέττηρος επεσήμανε τον κίνδυνο επιβολής υπέρογκων προστίμων, λέγοντας ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ισπανία πριν λίγο καιρό ήταν €190 χιλ. την ημέρα για 17 οικισμού.

Κατέληξε τονίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει ανάλογα, εκτός και αν χρειάζεται και γι’ αυτό το θέμα, την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου».

Της Ηρώς Ευθυμίου