You are here

«Αγκάθια» στην εξαγγελία Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

30/11/2022 06:11

Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, το οποίο φαίνεται ότι παραπέμπεται στην επόμενη διακυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα το εξαγγείλει πριν εκπνεύσει η θητεία της.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι «το θέμα του Ακάμα πρέπει να επιλυθεί διότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα πέραν των 30 χρόνων».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την καθυστέρηση της εξαγγελίας του σχεδίου επειδή όπως σημειώνουν, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κοινοτήτων Ακάμα, οι οποίες απειλούσαν με δυναμικά μέτρα, η κυβέρνηση ανέθεσε στο Πολεοδομικό Συμβούλιο να εξετάσει τρόπους παράκαμψης των νομικά δεσμευτικών όρων που έχει θέσει η γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, η οποία εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου 2022 και θέτει φρένο στις αλόγιστες αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του Ακάμα.

Παράλληλα, το Πολεοδομικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να ενημερώσει την περιβαλλοντική αρχή για τις αλλαγές που προωθεί, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αρμόδιο λειτουργό της αρχής.

Αναμενόμενη η κίνηση της κυβέρνησης

Ο διευθυντής του BirdLife Cyprus (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου), Μάρτιν Χέλλικαρ, ανέφερε στη StockWatch ότι «αν και αναμέναμε πως η κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της θα παρέπεμπε στην επόμενη κυβέρνηση την απόφαση για το σχέδιο Ακάμα, εντούτοις θεωρούμε ότι παρατείνεται η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες».

Σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να κλείσει το θέμα και οι όποιες συζητήσεις να διεξάγονται στη βάση ενός σωστού Τοπικού Σχεδίου, αλλά δυστυχώς και η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσιάζεται διστακτική να πάρει αυτή τη δύσκολη απόφαση παρά το ότι το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο καθορίζει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Χέλλικαρ, αναφερόμενος στο τριήμερο συνέδριο που διεξήχθη στον Ακάμα μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, είπε ότι «δεν είναι τυχαίο που ο κ. Καδής διοργάνωσε το συνέδριο τέλη Νοεμβρίου διότι πίστευε ότι θα είχε κλείσει το θέμα με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, οπότε το συνέδριο θα ήταν αναβαθμισμένο, αντί τούτου όμως για άλλη μια φορά ακούσαμε τα ίδια. Παρόλα αυτά όμως ήταν ένα πολύ καλό και χρήσιμο συνέδριο και ελπίζουμε να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για το θέμα του Ακάμα»».

Στόχος του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Ακάμα στο ξενοδοχείο Δρούσια, από 23 έως 25 Νοεμβρίου, ήταν η παρουσίαση διεθνών εμπειριών, καλών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων σχετικών με την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και η συζήτηση της εφαρμογής τους στην Κύπρο και ειδικότερα στην περίπτωση της Χερσονήσου του Ακάμα.

Που είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που αναμένουν οι κοινότητες;

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Terra Cypria (Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος)  Λεύκιος Σεργίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, αναφέρθηκε στην ανάγκη παρουσίασης ενισχυμένων αντισταθμιστικών μέτρων προς τους ιδιοκτήτες που πιθανόν να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα τεμάχια τους.

Σημείωσε, ότι «θα αναμέναμε ότι παράλληλα με την ετοιμασία του τοπικού σχεδίου το Υπουργείο Εσωτερικών θα είχε έτοιμα τα συγκεκριμένα μέτρα ώστε να τα εξαγγείλει μαζί με το τοπικό σχέδιο. Κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη»

Εξέφρασε την άποψη, ότι «η κυβέρνηση πολύ πιθανόν να μεταθέσει την τελική απόφαση, στην επόμενη κυβέρνηση». Και επανέλαβε, ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στους όρους της γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής, οι οποίοι είναι  νομικά δεσμευτικοί και θα ισχύουν σε οποιαδήποτε φάση τελικής έκδοσης του τοπικού σχεδίου Ακάμα».

Ο βουλευτής των Οικολόγων και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι αποτυχημένες προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για να αναπτυχθούν ακόμη και προστατευόμενες περιοχές στον Ακάμα, έπεσαν στο κενό».

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «μας ανησυχεί διότι δεν γνωρίζουμε εάν το Πολεοδομικό Συμβούλιο μετά από εντολές της κυβέρνησης προέβη στην αλλοίωση της γνωμοδότησης της περιβαλλοντικής αρχής».

Πρόσθεσε ότι «εδώ που φθάσαμε θεωρώ πως δεν είναι σωστό να εξαγγελθεί οτιδήποτε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη».

Ο επιστημονικός διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Κλείτος Παπαστυλιανού, μιλώντας στη StockWatch, περιορίστηκε να πει ότι «αναμένουμε την τελική πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου και τότε θα προβούμε σε ειδική οικολογική αξιολόγηση και στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση με βάση τους ουσιώδεις και νομικά δεσμευτικούς όρους της έκθεσης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης και της γνωμάτευσης της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης που ήδη έχει εκδοθεί και θα πρέπει να περιλαμβάνονται αυτούσιοι στους σχεδιασμούς του Πολεοδομικού Συμβουλίου».

Επισημαίνεται ότι οι κοινότητες Ίνειας, Κάθηκα, Νέου Χωριού, Δρούσιας και Πάνω Αρόδων, απέστειλαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία κοινοποίησαν στον Υπουργό Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την Ένωση Κοινοτήτων, ζητώντας να μην εξαγγελθεί το σχέδιο με βάση τη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος και ότι είναι καλύτερα να παραμείνουμε με τη Δήλωση Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι η περιβαλλοντική αρχή στην τελική της γνωμοδότηση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, θέτει φρένο στην επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου, περιορίζει επίσης στο 50% την τουριστική ζώνη ανάπτυξης της Ίνειας και Δρούσιας, περιορίζει την εξειδικευμένη ζώνη του Κάθηκα αλλά και την ανάπτυξη μεμονωμένης κατοικίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, δήλωσε ότι μέσα από τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, προστατεύεται πλήρως το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου