You are here

Αίτημα στην ΠτΒ για πρόστιμα παγίδευσης αμπελοπουλιών

01/12/2021 17:18

Τις υπογραφές 13.700 πολιτών που ζητούν την ακύρωση της χαλάρωσης του νόμου για τα αμπελοπούλλια παρέδωσε  η πτηνολογική οργάνωση BirdLife Cyprus στην πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το BirdLife Cyprus ξεκίνησε ένα διαδικτυακό αίτημα ως αντίδραση στην τροποποίηση του νόμου περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πουλιών που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Με την τροποποίηση του νόμου, το εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα της παράνομης θανάτωσης (με κυνηγετικό όπλο ή ξόβεργα) μέχρι και 50 πουλιών από μια λίστα που περιλαμβάνει 14 προστατευόμενα μη-θηρεύσιμα είδη, μειώθηκε από €2000 σε μόλις €200.

Τα είδη αυτά, όπως σημειώνεται, τυγχάνει να αποτελούν διαχρονικά τον κύριο στόχο παγιδευτών και λαθροθήρων, γνωστά και ως αμπελοπούλλια, όπως επισημαίνεται. Πρόκειται, σύμφωνα με την οργάνωση για μία εξέλιξη που ισοδυναμεί με σοβαρή χαλάρωση του νόμου, αφού πλέον το πρόστιμο είναι πολύ χαμηλό και καθόλου αποτρεπτικό.

Ήδη από τις καταγραφές πεδίου του BirdLife Cyprus για το φθινόπωρο του 2021, έχει διαφανεί ξεκάθαρη αύξηση στα επίπεδα παγίδευσης, τόσο με δίχτυα όσο και με ξόβεργα.

Μέσω του διαδικτυακού αιτήματος, το οποίο υπέγραψαν περισσότεροι από 13.700 πολίτες, το BirdLife Cyprus ζητά την άμεση ακύρωση της τροποποίησης και την αποκατάσταση του προστίμου στα €2000, τόσο για ξόβεργα όσο και με κυνηγετικό όπλο, για όλα τα είδη ανεξαιρέτως, όπως προνοεί ο σχετικός νόμος περί προστασίας των άγριων πουλιών για τα υπόλοιπα αδικήματα λαθροθηρίας.

Αίτημα για ακύρωση της τροποποίησης, έστειλε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος σε πρόσφατη επιστολή του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2021.

Στην επιστολή του, ο Επίτροπος επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι η πρακτική εφαρμογή του νόμου είναι αμφισβητήσιμη, λόγω της δυσκολίας της αναγνώρισης των συγκεκριμένων 14 ειδών. Ο επίτροπος, ζητά την κατάργηση του εξώδικου προστίμου των €200, ώστε οι ποινές να ανέρχονται στις €2000 για όλα τα είδη. 

Τις υπογραφές παρέδωσε ο επίτιμος πρόεδρος του BirdLife Cyprus, Αναστάσιος  Λεβέντης, καλώντας την κ. Δημητρίου να αναλάβει δράση, ώστε να αυξηθεί το πρόστιμο και να αποφύγει η Κύπρος να οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα αυτό.

Με τις υπογραφές παραδόθηκε ταυτόχρονα και επιστολή από το BirdLife International την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 22 εταίροι του BirdLife στην Ευρώπη, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους και καλούν την πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει δράση για την προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς.