You are here

Ακόμη ψάχνουν την αιτία της ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού

14/06/2019 06:00

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας στον κόλπο της Λεμεσού.  Παρά τα μέτρα που λαμβάνουν από κοινού ο δήμος Λεμεσού και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους τουρίστες και την οργή του ομίλου χειμερινών κολυμβητών και όσων θέλουν να απολαμβάνουν τη θάλασσα της πόλης.  «Το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας στον κόλπο της Λεμεσού παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες μας», δηλώνει ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. «Ο όμιλος συνεχίζει να διερευνά το θέμα και θα καλέσουμε εμπειρογνώμονες από την ΕΕ», τονίζει η πρόεδρος του ομίλου χειμερινών κολυμβητών Ερμούλλα Στυλιανίδου. 

Πρόβλημα που χρονολογείται

Το πρόβλημα ανέκαθεν αποτελούσε βραχνά για την πόλη και τις τοπικές αρχές, οι οποίες γίνονταν και γίνονται αποδέκτες παράπονων και διαμαρτυριών από τους λουόμενους και γενικότερα το κοινό που χρησιμοποιεί για διαφόρους λόγους το παραλιακό μέτωπο.  Πριν από χρόνια, η ρύπανση αποδιδόταν σε παράνομους οχετούς, με την κατασκευή του αποχετευτικού, οι αιτίες άρχισαν να αναζητούνται αλλού.
Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα εκδηλώνεται ακόμα πιο έντονο ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που επέβαλε στο δήμο Λεμεσού να αυξήσει τα μέτρα που λαμβάνονταν.

Πέραν τούτου, το 2015, ομάδα του ΤΕΠΑΚ, εκπόνησε επιστημονική μελέτη μέσα από την οποία προέκυψαν κάποια συμπεράσματα και καταδείχθηκε ως βασική πηγή της ρύπανσης του κόλπου της Λεμεσού το αγκυροβόλιο του λιμανιού της πόλης και σε μικρότερο βαθμό με λίπη και έλαια οι ιχυοκαλλιέργειες που βρίσκονται νότια του λιμανιού. Στη μελέτη προτείνονταν κάποια μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου τα οποία όμως δεν εφαρμόστηκαν παρά το γεγονός ότι κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ τα πορίσματα της.

Παράλληλα, ο όμιλος χειμερινών κολυμβητών ανέλαβε πρωτοβουλία για να διενεργήσει τις δικές του έρευνες ώστε να διαφανεί η αιτία της ρύπανσης.

Λήψη μέτρων και κρατικές ευθύνες

Η παρουσία στη θάλασσα όγκων λυμάτων έφερε για μια ακόμη φορά το δήμο Λεμεσού στο μάτι του κυκλώνα.  Λήφθηκαν σειρά μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ο Νίκος Νικολαΐδης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, την ανάληψη ευθυνών.  Παράλληλα, ο Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών, ανέλαβε δράση και άρχισε το δικό του αγώνα για εντοπισμό της εστίας της ρύπανσης και κυρίως για ευαισθητοποίηση των αρμοδίων.

Με τη λήψη των μέτρων η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά, κατά καιρούς όμως η ρύπανση στη θάλασσα κάνει την εμφάνιση της αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα παραμένει.  Σε απανωτές συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο δήμος Λεμεσού προέβη σε αξιολόγηση της κατάστασης και λήφθηκαν δραστικά μέτρα για το καλοκαίρι του 2019.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, φέτος η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, «κάτι για το οποίο συνέβαλαν δυο παράγοντες, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τμημάτων και η εμπλοκή και αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων με την αγορά υπηρεσιών επιτήρησης και καταστολής της θαλάσσιας ρύπανσης». Όπως είπε, έχουν συγκεντρωθεί πολλά στοιχεία τα οποία έγκαιρα θα αξιολογούν για να αποφασιστούν οι κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθούν τα αρμόδια τμήματα, για το φετινό καλοκαίρι.
 
Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως «καμία πηγή ρύπανσης δεν διαγράφεται και όλες θα συνεχίσουν να ελέγχονται και να επιτηρούνται στον βαθμό που είναι δυνατόν, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πηγή ρύπανσης από σκάφη αναψυχής, μικρά και μεγάλα και σε σχέση με τους χώρους ελλιμενισμού τους στις δυο μαρίνες της Λεμεσού καθώς υπάρχουν υποψίες ότι είναι μια σοβαρή πηγή ρύπανσης και σημείωσε πως χρειάζεται πιο αποτελεσματική εποπτεία».
 
Σύμφωνα με το δήμαρχο Λεμεσού, το έργο του δήμου δυσκολεύει λόγω των κενών που υπάρχουν στο συντονισμό των διαφόρων τμημάτων και στη νομοθεσία, αντίστοιχα. «Έχουν κυρίως να κάνουν με τις ευθύνες των υπηρεσιών, ποιά δηλαδή υπηρεσία θα μπορεί έγκαιρα και αποτελεσματικά να επιβάλλει ποινές όταν εντοπίζονται παρανομούντες, γιατί αν δεν επιβληθούν ποινές, τα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά.
Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να βελτιώσουμε την ποιότητα της θάλασσας της Λεμεσού, που αξίζει να απολαμβάνουν οι Λεμεσιανοί και οι επισκέπτες», τόνισε.

Αποφασισμένοι να βρουν τα αίτια

Το πρόβλημα αφέθηκε να διαιωνίζεται για χρόνια έτσι θα ερευνήσουμε εμείς το θέμα, δηλώνει η πρόεδρος του ομίλου Ερμούλα Στυλιανίδου, η οποία τονίζει την πρόθεση του ομίλου να καλέσει εμπειρογνώμονες της ΕΕ. « Έχουμε αποταθεί ήδη στο αρμόδιο τμήμα της ΕΕ και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες. Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε διότι αυτό το θέμα πρέπει επιτέλους να λυθεί», τονίζει η κ. Στυλιανίδου.

Για το θέμα των καταλοίπων των ιχθυοτροφείων ο όμιλος ήρθε σε επαφή με Πανεπιστήμιο του εξωτερικού που ασχολείται με τη θαλάσσια βιολογία και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

«Πέραν αυτών όμως εντοπίζουμε πρόβλημα από τις κατασκευαστικές εργασίες των ψηλών κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο και τις απορρίψεις νερού και τόνων λάσπης στη θάλασσα, καθώς υπάρχουν υποψίες για αυξημένο μικροβιολογικό φορτίο. Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης ψηλών κτιρίων, όμως παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα ρύπανσης της θάλασσας από τις αναπτύξεις αυτές», είπε η κ. Ερμούλα Στυλιανίδου, καταθέτοντας πρόταση για διενέργεια περιβαλλοντικής μελέτης, υπό αυστηρούς όρους, πριν την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου