You are here

Ανησυχητικές οι διαπιστώσεις συνεδρίου για κλιματική αλλαγή

14/10/2021 16:53

Ανησυχητικές χαρακτήρισε τις διαπιστώσεις από το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάφο ο Κώστας Καρτάλης Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και εκ των ομιλητών, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει υπάρχει μια ενεργοποίηση μέσα από την πρωτοβουλία της Κύπρου προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των χωρών ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σπουδαίο» με διοργανωτές το Ινστιτούτο Κύπρου και την ΚΔ, γίνεται, όπως είπε, μια αποτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης συνέχισε, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως είναι η διαρκής επάρκεια, η αύξηση των τιμών των καυσίμων λόγω της κρίσης που επικρατεί στον πλανήτη και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Covid- 19.

Επιπρόσθετα είπε ο κ. Καρτάλης, έγινε μια συζήτηση για την κρίση της πυρηνικής ενέργειας και διαπιστώθηκαν διαφορετικές απόψεις, σημειώνοντας πως η δική του άποψη είναι ότι η πυρηνική ενέργεια στην περιοχή δεν χωρά γιατί δημιουργεί προηγούμενα τα οποία δεν βοηθούν στην ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.  

Είπε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην ενεργειακή παραγωγή – κατανάλωση. Εκτίμησε επίσης πως είναι ένας μακρύς δρόμος για την κλιματική προσαρμογή, αλλά η πρωτοβουλία που έχει αναδειχθεί από την ΚΔ είναι εξαιρετική, επισημαίνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τις χώρες της περιοχής. 

Ερωτηθείς για χώρες που είναι παραγωγή ορυκτελαίων και αν είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα, ο κ. Καρτάλης είπε πως δεν είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα αν και δηλώνουν στα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν σκοπό να απομακρυνθούν από τα ρητά καύσιμα μέχρι το 2030, 2040 , 2050  που είναι και ο μεγάλος στόχος, ακόμη, όπως είπε, συνεχίζουν και παράγουν αρκετές ποσότητες. Είπε επίσης πως κάποιες από τις χώρες αυτές μειώνουν και αυξάνουν τις ποσότητες για να επηρεάσουν τις τιμές, κατέληξε.