You are here

Ανησυχούν οι περιβαλλοντιστές για Άκιουγου

01/04/2023 06:01

Έντονες ανησυχίες για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου που θα λειτουργήσει στα παράλια της Τουρκίας, εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Προειδοποιούν, για τις καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες και το περιβάλλον από ένα ενδεχόμενο σεισμό στην περιοχή.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), τονίζει ότι η πυρηνική βιομηχανία παράγει ετησίως εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τη δημόσια ασφάλεια, ενώ χρειάζονται μέχρι και χιλιάδες χρόνια για να καταστούν στοιχειωδώς ανενεργά.

Υποστηρίζει πως ανεξαρτήτως του τρόπου αποθήκευσης, επεξεργασίας και εναπόθεσής τους, αυτά έχουν την ικανότητα, να διεισδύουν και να συσσωρεύονται στο χώμα, το νερό, τον αέρα και τελικά, σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ένας πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής έχει  περιορισμένη διάρκεια ζωής, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου στα 25 χρόνια, συνεπώς μετά τον παροπλισμό του, το βιομηχανικό πεδίο μεταβάλλεται σε ένα «νεκροταφείο ραδιενέργειας».

Την ίδια ώρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υποστηρίζεται ότι μπορούν να παρομοιαστούν μόνο με μία «βραδυφλεγή πυρηνική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή».

Η ΟΠΟΚ, υποστηρίζει ακόμη ότι η πυρηνική βιομηχανία ευθύνεται για τη συστηματική έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται και εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Έλλειψη στοιχείων για τους μακροχρόνιους κινδύνους

Η ομοσπονδία κάνει επίσης, λόγο για έλλειψη επιστημονικών στοιχείων για τις συνέπειες της μακρόχρονης έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας και για τη φύση των ανίατων ασθενειών που συνδέονται με αυτήν και εκδηλώνονται μεταγενέστερα ως μία ανεύθυνη και ανήθικη πράξη.

Χαρακτηρίζει επίσης, ανυπόστατο τον ισχυρισμό ότι η σύγχρονη προηγμένη τεχνολογία εκμηδενίζει τον κίνδυνο πρόκλησης πυρηνικών ατυχημάτων και επισημαίνει ότι η επικινδυνότητα της πυρηνικής βιομηχανίας αφορά ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής της, από το στάδιο του σχεδιασμού και της ανέγερσης ενός πυρηνικού εργοστασίου μέχρι τον εξοπλισμό, τη λειτουργία και τη συντήρησή του, καθώς επίσης και από το στάδιο της εξόρυξης και εμπλουτισμού του ουρανίου μέχρι τη μεταφορά και επανεπεξεργασία των καυσίμων μικτών οξειδίων.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις της θερμικής ρύπανσης (δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται σε εγγύτητα με παραθαλάσσιους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας), λόγω της απόρριψης των νερών ψύξης.

«Η επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τους δυνητικούς κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, λόγω φυσικών φαινομένων (π.χ. πρόκληση ισχυρού σεισμού και φαινομένου τσουνάμι, κ.α.) και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. ένοπλη σύρραξη, τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικές δολιοφθορές, ανθρώπινο λάθος, κ.α.)», προστίθεται.

Η ΟΠΟΚ καυτηριάζει παράλληλα, την απόκρυψη πληροφοριών για σκοπούς «προστασίας της δημόσιας ασφάλειας», υποδεικνύοντας ότι καταστρατηγεί τα θεμελιώδη περιβαλλοντικά δικαιώματα της πρόσβασης στην πληροφόρηση, της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η ακριβότερη και πιο επικίνδυνη τεχνολογία

Η ΟΠΟΚ, σημειώνει επίσης ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στηρίζεται σε αστρονομικά ποσά ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως δημόσιων χρηματοδοτήσεων. «Μόνο εάν υπολογιστεί το συνολικό κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας (σχεδιασμός, ανέγερση, λειτουργία, συντήρηση και αποσυναρμολόγηση πυρηνικών αντιδραστήρων, εξόρυξη, επεξεργασία και μεταφορά πυρηνικών καυσίμων, αποθήκευση, επεξεργασία και εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων, μετριασμός των δυσμενέστερων επιπτώσεων που επιφέρει η εκπομπή ραδιενεργούς ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον), γίνονται αντιληπτά τα μυθικά ποσά που απαιτούνται», επισημαίνει.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω εξίσωσης, όπως υποστηρίζει, καθιστά την πυρηνική ενέργεια ίσως την ακριβότερη και αδιαμφισβήτητα την επικινδυνότερη τεχνολογία  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΟΠΟΚ θεωρεί ότι «η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ένα περιττό εφιάλτη στις ζωές όλων μας» και χαρακτηρίζει τους πυρηνικούς σταθμούς «ως τεχνολογία από το χθες που οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας σήμερα, για να προχωρήσουμε μπροστά στο αύριο. Σε αυτό το αύριο, οφείλουμε να εξαλείψουμε την πυρηνική απειλή και να ενισχύσουμε τη στροφή στις πραγματικά καθαρές, φτηνές και ΑΠΕ, καθώς και την υιοθέτηση άμεσων και δραστικών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας».

Η απειλή του Άκιουγιου

Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, αναφέρεται στον   τελευταίο καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και  Συρία υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει τον υψηλό κίνδυνο, για ολόκληρη την περιοχή από ένα νέο σεισμό και τις επιπτώσεις του, στον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου.

Σημειώνει ότι η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα,  έχει επικεντρώσει εδώ και καιρό όλες τις προσπάθειές της, για ευαισθητοποίηση των κυπρίων δίνοντας έμφαση στη μεγάλη πιθανότητα ενός σεισμού και τις επιπτώσεις του στο πυρηνικό εργοστάσιο Άκιουγιου.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι βρίσκονται σε επαφή με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει τον υψηλό κίνδυνο τόσο για τον λαό της, όσο και για τους λαούς στις γειτονικές χώρες και να τερματίσει τα σχέδιά της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, το 2021 για την Τουρκία  επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της για τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου και να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις στο έργο Άκιουγιου, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή επιρρεπή σε ισχυρούς σεισμούς, αποτελώντας έτσι μείζονα απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την περιοχή της Μεσογείου στο σύνολό της.

Έκτοτε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι απόψεις της επιτροπής έχουν ληφθεί υπόψη, σημειώνεται.

Θέτει επίσης το ερώτημα εάν στη Φουκουσίμα (11 Μαρτίου 2011) δεν ήταν ο σεισμός που κατέστρεψε τον πυρηνικό σταθμό, αλλά το επακόλουθο τσουνάμι και οι συνέπειές του που διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και, ως εκ τούτου, το σύστημα ψύξης.

Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τα σχέδιά της για τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο, από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία Rosatom.

Κατά την συζήτηση του θέματος στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών καθησύχασαν τους βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο δράσης σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ωστόσο, ανησυχίες εξακολουθούν να παραμένουν με βουλευτές να τονίζουν την ανάγκη ετοιμότητας, αλλά και περαιτέρω διαβημάτων σχετικά με την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου