You are here

Ανταλλάγματα για το «ΟΚ» κοινοτήτων Ακάμα

21/01/2022 13:18

Σε δύσκολο παζλ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τις κοινότητες της περιοχής Ακάμα και η ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλουν οι κοινότητες, σε σχέση με τη διαμόρφωση του τοπικού σχεδίου Ακάμα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch φαίνεται ότι έχει ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα των κοινοτήτων, απορρίπτοντας άλλα και εξετάζοντας την υιοθέτηση πρόσθετων αιτημάτων.

Ωστόσο, το θέμα είχε τεθεί σε αναμονή το τελευταίο διάστημα, καθώς οι δύο αρμόδιοι υπουργοί (Εσωτερικών και Γεωργίας), οι οποίοι θα ενημέρωναν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχαν εντός Δεκεμβρίου με τους εκπροσώπους 14 επηρεαζόμενων κοινοτήτων, είχαν βρεθεί πρόσφατα θετικοί στον κορωνοϊό σε διαφορετικές περιόδους, με αποτέλεσμα η ενημέρωση του ΠτΔ να παίρνει συνεχείς αναβολές.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, ανέφερε στη StockWatch ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Προεδρία, σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό σύσκεψη για το θέμα του Ακάμα στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί, θα λάβουν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, ανάμεσα σε άλλους οι Διευθυντές των Τμημάτων Κτηματολογίου, Πολεοδομίας,  Περιβάλλοντος, Δασών και Αλιείας. Θα παραστεί επίσης, ο Πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

Ανοικτό το κεφάλαιο αποζημίωσης ιδιοκτητών γης

Σε ότι αφορά το σημείο στο οποίο βρίσκεται το θέμα, ένα από τα πιο βασικά αιτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, προέρχεται από την κοινότητα Ίνειας, η οποία ζητά να επιτραπεί η τουριστική ανάπτυξη πλησίον της παραλίας της Λάρας, που αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής των χελώνων.

Αν και το συγκεκριμένο αίτημα δεν φαίνεται να συναντά θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει άλλα αιτήματα της κοινότητας για οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης που χάνουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης της περιουσίας τους.

Δίνουν αλάτι και βράχους αναρρίχησης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δύο αιτήματα της κοινότητας που απορρίπτονται είναι η δημιουργία τουριστικής ζώνης πάνω από την παραλία της Λάρας, καθώς και το αίτημα της κοινότητας για οργανωμένη παραλία στη νότια παραθαλάσσια περιοχής της Λάρας.

Αντίθετα, τα αιτήματα της κοινότητας  Ίνειας, τα οποία κατ’ αρχήν ικανοποιούνται αφορούν στη δυνατότητα της κοινότητας να εκμεταλλεύεται εμπορικά το αλάτι αλυκής που υπάρχει στη Λάρα, καθώς και στην εμπορική εκμετάλλευση των βράχων αναρρίχησης που υπάρχουν στα όρια της κοινότητας, οι οποίοι όπως σημειώνεται, προσελκύουν μεγάλο αριθμό φίλων του αθλήματος από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, δύο πρόσθετα αιτήματα της κοινότητας αναμένεται να εξεταστούν περαιτέρω από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας.

Αυτά αφορούν πρώτον, στην απαλλοτρίωση και μεταφορά του συντελεστή δόμησης των ιδιωτικών τεμαχίων εντός της περιοχής Natura του δάσους Ακάμα και δεύτερο, στη δημιουργία τουριστικής ζώνης στην κορυφογραμμή της κοινότητας η οποία απέχει μόνο 6 χιλ. από τη Λάρα.

Όπως επεσήμανε η αρμόδια κυβερνητική πηγή, η απαλλοτρίωση των ιδιωτικών τεμαχίων εντός του δάσους του Ακάμα θα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή, καθώς αφορά ένα σεβαστό κονδύλι.

«Υποχρέωση» κυβέρνησης η αποζημίωση

Ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσιβίκος, έχει αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μην εξαγγελθεί το τοπικό σχέδιο Ακάμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ίνειας.

«Για εμάς το ζητούμενο είναι το τι παίρνει η κοινότητα», τόνισε, μιλώντας στη StockWatch.

Εξήγησε ότι «εμείς διαθέτουμε 1000 σκάλες παραλιακή τουριστική περιοχή και ζητούμε να μας δώσουν τουλάχιστον 100 ή 200 σκάλες, αν όχι πάνω στο κύμα, τουλάχιστον σε απόσταση 1 ή 2 χιλ. Όχι να μας διώξουν στα 8 χιλ. και να μας φέρουν πίσω από το βουνό που είναι η κοινότητα όπου δεν βλέπουμε ούτε τις παραλίες ούτε τη θάλασσα μας».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες τεμαχίων γης εντός της περιοχής Natura, είπε ότι «είναι υποχρέωση η κυβέρνηση να αποζημιώσει, διότι ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 1989».

«Οι εν λόγω ιδιοκτήτες είχαν το προνόμιο να έχουν 57,5% παραλιακό συντελεστή και 15% παραθεριστικό συντελεστή. Συνεπώς από τη στιγμή που δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τα τεμάχια τους, είναι υποχρεωμένοι να τους αποζημιώσουν ή να ανταλλάξουν το συντελεστή δόμησης», είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «αυτό είναι θέμα που αφορά περίπου 50 ιδιόκτητες».

Ο κ. Τσίβικος προειδοποίησε, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να λειτουργήσει το τοπικό σχέδιο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων της Ίνειας οι οποίοι όπως επεσήμανε, «ανέρχονται στις 50 χιλ. και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με κάθε μέσο». 

Της Ηρώς Ευθυμίου