You are here

Αντισταθμιστικά μέτρα μαζί με Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

17/08/2022 17:12

Mαζί με την ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα θα υπάρξει και ανακοίνωση αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιουσίες των επηρεαζομένων, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των εγκαινίων του Περιφερειακού Πολυδύναμου Κέντρου Ακάμα, στον Κάθηκα, εκτίμησε πως οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό που θα πρέπει να αναμένουν οι τοπικές κοινότητες είναι πως μαζί με την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου, θα δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τις περιοχές, οι οποίες είχαν προηγουμένως κάποιους συντελεστές ανάπτυξης και που με τους νέους σχεδιασμούς αυτή την στιγμή δεν θα έχουν δυνατότητα ανάπτυξης.  

Το θέμα, συνέχισε ο κ. Καδής, δεν αφορά μόνο την Ίνεια, αλλά και άλλες κοινότητες, σημειώνοντας ωστόσο πως η κοινότητα Ίνειας επηρεάζεται περισσότερο από το Τοπικό Σχέδιο.

Είναι είπε, «γεγονός ότι προηγουμένως υπήρχαν αναπτυξιακά δικαιώματα που τώρα καταργούνται». Εξέφρασε ακόμη την βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβάνονται και επιθυμούν να αφήσουμε τον Ακάμα στην φυσική του κατάσταση. Αυτό, συνέχισε, το αντιλήφθηκε και τις τελευταίες ημέρες που πέρασε στον Ακάμα και που κουβέντιασε με επισκέπτες και απλό κόσμο. Εξήγησε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρουν οι άνθρωποι της περιοχής και για αυτό θα υπάρχει και η ανακοίνωση των αντισταθμιστικών μέτρων.

Όραμά μας, είπε, είναι η διαφύλαξη ως κόρη οφθαλμού αυτού του διαμαντιού που λέγεται Ακάμας και να δοθεί στις κοινότητες η δυνατότητα της αειφόρου ανάπτυξης, χωρίς να παραγνωρίζεται και το θέμα των περιουσιών που απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Καδής εκτίμησε, επίσης, πως λύσεις θα δοθούν και θα φανούν την αμέσως επόμενη περίοδο, αλλά και μέσα στις επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα έχουν ενώπιόν τους το Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα. Συνέχισε, λέγοντας πως μέσα και από τις προσφορές που έχουν ήδη προκηρυχθεί, για τη βελτίωση της λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου, «θα έχουμε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, η οποία θα βελτιώνει την εμπειρία στους επισκέπτες, αλλά θα δίνει την δυνατότητα στις κοινότητες να αναπτυχθούν με ένα αειφορικό τρόπο και θα διατηρεί τη φύση της περιοχής».

Είπε, ακόμη, πως με οδηγίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών μελετούν αυτή την περίοδο τρόπους για να αντισταθμιστεί η προσδοκία κάποιων ιδιοκτητών «που είχαν παλαιότερα κάποια δικαιώματα ανάπτυξης με τρόπο ικανοποιητικό». Θέλουμε η τοπική κοινωνία να νιώθει ικανοποιημένη από τις λύσεις οι οποίες θα δοθούν, είπε ενώ πρόσθεσε πως με αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση, αυτό τελικά θα γίνει.  

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος ανέφερε πως οι κάτοικοι αναμένουν για την λύση του Ακάμα εδώ και 33 χρόνια και πως δεν μπορούν να αναμένουν άλλο. Στο τέλος, συνέχισε «τους κορόιδεψαν άλλα πέντε χρόνια για την εκπόνηση ενός ακόμη Τοπικού Σχεδίου το οποίο θα δίνει κάποιες ζώνες ανάπτυξης την στιγμή που το κράτος δεν μπορούσε να αποζημιώσει όλες αυτές τις περιουσίες».  

Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα της κοινότητας Ίνειας να συνεχίσουν τον αγώνα «μέχρι την τελική δικαίωση» και ανακοίνωσε πως οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν. Θα συναντηθεί, όπως είπε, με τον κ. Καδή και την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει εκ νέου διαμαρτυρία στην περιοχή των παραλιών και στις χελώνες. Ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία πριν γίνει η εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου, γιατί «αν εξαγγελθεί αυτό το Τοπικό Σχέδιο, θα είναι η ταφόπλακα για την κοινότητα της Ίνειας».