You are here

Αντίθεση για αναπτύξεις στο λιμάνι Λάρνακας

26/06/2014 13:06
Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ), σε ανακοίνωση της, εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αδειοδότηση έργων μεταφοράς εγκαταστάσεων για το φυσικό αέριο στο λιμάνι Λάρνακας, δημιουργώντας συνθήκες βαριάς βιομηχανίας. Επιπρόσθετα, εκφράζει ανησυχίες από τις πληροφορίες ότι ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση των πιο έργων αυτών.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, ως το αναγνωρισμένο από την πολιτεία δίκτυο 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων παγκυπρίως, τάσσεται αρνητικά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής λάσπης καθώς και της αποθήκευσης χημικών για τους σκοπούς της εταιρείας «ΕΝΙ» στο λιμάνι Λάρνακας.

Η ΟΠΟΚ σημειώνει ότι η προκειμένη κατασκευή και λειτουργία των πιο πάνω μονάδων θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, όσο και στην υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που γειτνιάζει με το λιμάνι (200μ), προκαλώντας την υποβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη εγκυμονεί κινδύνους για σοβαρά ατυχήματα που θα προκαλούσε πολλαπλές και ανεπανόρθωτες καταστροφές λόγω της κατοικημένης περιοχής. Κατά τις δύο συνεδρίες της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επιτροπή στην οποία προεδρεύει το τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, η ΟΠΟΚ έχει προβληματιστεί για τη θετική προσέγγιση που βλέπουν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και άλλοι φορείς την προκείμενη ανάπτυξη στο λιμάνι Λάρνακας.

Όπως αναφέρεται, η ΟΠΟΚ και ο δήμος Λάρνακας κατά τη συνεδρία επιφυλάχθηκαν έναντι των συγκεκριμένων προτεινόμενων αναπτύξεων και έχουν ζητήσει επανειλημμένως συμπληρωματικά στοιχεία και κυρίως μελέτες επικινδυνότητας για ενημέρωση σχετικά με το έργο. Ωστόσο, η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά.

«Από τη μέχρι τώρα ενημέρωση μας και τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας, ολόκληρη η περιοχή του λιμανιού της Λάρνακας πρόκειται να αλλάξει χαρακτήρα και από τους σχεδιασμούς για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, άρχισε να μετατρέπεται σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε έχει γίνει δημόσιος διάλογος ως είθισται», καταλήγει η ανακοίνωση.